Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Thombike - ja mialem na mysli aparat DSLR, a nie telefon. Telefonem nie zrobisz dobrego zdjecia detali, chocbys nie wiem co robil.

Co do Auto Focusa - nie jest mozliwe zwolnienie migawki, jezeli fotografowany obiekt nie znajduje sie w polu AF. Jest kilka sytuacji, w ktore stanowia wyjatek - 1. kiedy uzywasz manualnego obiektywu badz manualnego aparatu (Zenith, Praktica,..), 2. kiedy ustawisz sobie funkcje w menu aparatu: "zwalnianie migawki nawet kiedy obiekt nie znajduje sie w polu AF (to ostatnie ustawienie maja tylko aparaty zaawansowane i profesjonalne). O AF w telefoniach i tego typu wydmuszkach nawet nie chce mi sie pisac.

Co do utraty ostrosci to tez sklada sie na to kilka czynnikow - 1. beznadziejny aparat (np... hm, telefon), 2. brak statywu przy dluzszym czasie naswietlania, 3. niewlasciwe ustawienie programu do warunkow zewnetrznych,....... to tylko 3 glowne jak dla mnie czynniki wplywajace na ostrosc w zdjeciach.

Oprocz mechaniki precyzyjnej zajmuje sie tez fotografia na codzien, wiec dla mnie to zaden temat tabu....

Napisano

Cudnie...więc wiesz, że "małpce" jest obojętne co i kiedy fotografuje, zrobi zdjęcie niezależnie od tego, czy AF się "skalibrowała" czy nie. I 90% osób korzystających z takiego sprzętu tak własnie uzywa tych aparatów, stąd ich zła sława. Ja nie tylko trochę pstrykam ale mam mase znajomych którzy robią to na codzień zarobkowo i naprawde, niektórzy z nich potrafią zrobić lepsze zdjecie komórką niż wielu mając w ręce najdroższy sprzet swiata. Wszystko opiera sie na przekonaniu, że jak mam automatyczną cyfrówke to już nic nie trzeba robić, bo aparat zdjęcia robi sam. Tak nie jest o czym pewnie wiesz i na pewno wiesz, że nawet małpką można zrobić te zdjęcia lepiej. Nawet bez statywów.

Napisano

Wiem, ze "malpce" jest obojetne co i gdzie fotografuje....ale nie zgadzam sie z tym, ze "malpka" tez mozna zrobic dobre zdjecie jak to napisales w przedostatnim zdaniu - w takim razie zrob dobre zblizenie kropli wody na platku kwiatka - chce miec ostrosc, zywe kolory i zero aberracji...... Ja nie jaram sie automatycznym aparatem, wszystkie moje zdjecia modeli byly robione manualnie, glownie ze wzgledu na to, ze sam lubie miec kontrole nad tym co i jak fotografuje, sam ustawiam wszystkie parametry, a po drugie do takich zdjec uzywam optyki z lat 70tych na nowych cyfrowkach, i chocbym bardzo chcial, to nie moge tutaj uzyc AF.

Z tego co widze na powyzszych zdjeciach, a czego nie wspomniales to fakt, ze zdjecia te robione sa przy zbyt bliskiej odleglosci (ostrzejsze tlo niz obiekt fotografowany), mysle ze jakby oddalic sie o jakies 20 cm to zdjecie wyszloby w miare ostre. I widzisz, tu jest widoczna ta cecha tych wszystkich telefono aparatow i innych straganowych dupereli, - zrobi ci zdjecie bez wzgledu na to czy wychwyci ostrosc, czy tez nie - beznadzieja - porzadna cyfrowka nie zrobi ci takiego zdjecia, bo najpierw musi ustawic ostrosc. Taka jest roznica pomiedzy "malpka", a aparatem.

Pisze o tym wszystkim ze wzgledu na fakt, ze zbyt duzo zdjec modeli na tym forum jest zrobione na szybko i bylejakim sprzetem. Jezeli robisz zdjecia na plazy z kumplami, czy na miescie to pewnie nie bedzie wielkiej roznicy czym je robisz, a jezeli w gre wchodza detale to niestety, trzeba zainwestowac w lepszy sprzet szczegolnie dobrej marki obiektywy, niekoniecznie za Bog wie jakie pieniadze.

Co do uzywania statywu - nie zrobisz ostrego zdjecia wieczorem przy dlugim czasie naswietlania trzymajac aparat w rekach. Jezeli twierdzisz inaczej, sprobuj i pokaz czy sie da.

...konczac temat fotografii w dziale modelarkim, pozdrawiam....

Napisano

Dzięki panowie, postaram się trochę pokombinować ze zdjęciami, może uda mi się na chwilę pożyczyć od kogoś aparat, ale to na pewno nie w tym tygodniu, bo mam lekki zapiernicz na uczelni. Myślę w przyszłym powinienem już coś wrzucić.

TomaszDudek Właśnie na tej relacji się wzoruję ;D