WilkU Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Witam!!! Ostatnio mając dużo wolnego czasu (bo mam środek wakacji :P) postanowiłem wziąć się teraz za T-72. Było trochę problemów z Zwezdowymi gąsienicami ale tak i tak są leprze niż te w Teciaku (T-34). Na koniec jego budowy wpadłem na pomysł jak zrobić pył na czołgu i sami zobaczycie jak to wyszło w praniu.Jeśli się wam spodoba mogę powiedzieć jak zrobiłem ten efekt. Oczywiście nie leciałem po prawdziwy piach. Przypominam że jest to mój 3 model czołgu poprzednim jest: viewtopic.php?f=68&t=33120 W Teciaku poprawiłem wszystkie błędy które popełniłem oraz wykonałem samodzielnie kratę osłaniającą silnik (zdjęcia włożę później, oczywiście w tamtym temacie) Zapraszam do komentowania i oceniania. Błędy które mi ,,wytkniecie'' postaram się naprawić. (Potem włożę zdjęcia w leprzej jakości ) (Przepraszam za byki powyżej) created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Na dwóch zdjęciach i to bardzo nie wyraźnych trudno znaleźć jakieś błędy. Jedynie co zdążyłem zauważyć to jeden zaczep liny holowniczej jest umiejscowiony nie tu co trzeba. Jest na płycie nad silnikowej a powinien być na prawym błotniku. Z tyłu za beczką. I dlaczego wylot wydechu jest zamknięty. Nie bardzo też mi pasuje te koło zapasowe na wieży. Ruscy raczej tak nie dopancerzali teciaków. Chyba, że masz jakieś kwity na ten konkretny pojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Mi z kolei, nie podobają się te zapasowe ogniwa gąsienic, na przedniej płycie pancerza. Na żadnej 72-ce nie widziałem ( a obejrzałem ich w życiu sporo i to nie tylko na zdjęciach ), by te ogniwa były montowane w ten sposób. Jeśli chodzi o koła zapasowe na tylnym zasobniku, to chyba wiem skąd kolega zaczerpnął pomysł . Kolejna rzecz jaką można by było poprawić, to granaty dymne po obu stronach wieży. Ty poustawiałeś je tak że ich wyloty patrzą, każdy w inną stronę, natomiast na prawdziwych czołgach, te granaty są ustawione, wszystkie w tym samym kierunku. Tzw. szperacz, czyli ten duży reflektor na przodzie wieży jest zamocowany za wysoko. W prawdziwych wozach, patrząc na wieżę od przodu ten reflektor, nie wychodzi poza obrys wieży, jest na tej samej wysokości co osłona jarzma. To moje osobiste spostrzeżenia. Zawsze na 72-kę, będę patrzył przez pryzmat moich własnych doświadczeń, jako czołgista i nie twierdzę że zawsze mam rację. Jeśli w jakiejś kwestii się pomyliłem, to proszę mnie poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilkU Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 Dzięki, linkę już poprawiłem, wezmę się za ,,oczyszczanie,, pancerza czołowego . I wyprostujcie granaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Po za tym zaszpachluj niektóre i zeszlifuj ślady łączenia form na granatach dymnych, bo widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilkU Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Zrobiłem nowe zdjęcia, poprawiłem większość błędów które popełniłem. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilkU Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Zorientowałem się że na przedostatnim zdjęciu widać niedomalowania. Już się za to biorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Pisali Ci Koledzy, że takich "myków" z kołem na wierzy nie było. Po pierwsze taki "zapasik" swoje waży, a po drugie, nie bardzo wiem jak biedne sałdaty założą koło z mocowaniem na osiem śrub, na piastę sześciośrubową. Czasami naprawdę warto się wysilić i poszukać w necie. A jak już nie chce Ci się szukać, to może warto zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Widzę że zamieniłeś ogniwa gąsienic na jakieś łańcuchy, jednak zupełnie nie rozumiem dlaczego?? Wierz mi, przedni pancerz, będzie wyglądał o niebo lepiej, jeśli pozostawisz na nim tylko linę holowniczą. Zgadzam się z przedmówcą, wklepanie w wyszukiwarkę google, 4 znaków: T-72 , nie należy do najcięższych zadań a przynieść może zadziwiające efekty, jeśli chodzi o budowanie modelu, tego właśnie czołgu. Nie traktuj tych komentarzy jak złośliwości, tylko jak naukę, na przyszłość. Nie zrażaj się i przy następnym modelu, najpierw zbierz odpowiednią ilość materiałów i pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj. I proszę, usuń te zapasowe koła z tego zasobnika . A właśnie, jeszcze jedna sprawa. Chodzi o karabin WKM- NSWT na włazie dowódcy. W prawdziwych wozach T-72, podstawa tego karabinu, jest na stałe przyspawana do włazu dowódcy i obraca się dookoła wraz z nim, a nie tak jak u Ciebie. Wyprostuj to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilkU Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 Wczoraj usunąłem kołom, łańcuchy też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilkU Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam właśnie znalazłem zdjęcie na którym widać T-72 z zapasowymi ogniwami na pancerzu czołowym. Mimo to nie zamierzam ich naklejać. Spodobała mi się ta czysta płyta pancerza :P http://www.google.pl/imgres?start=300&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1680&bih=925&tbm=isch&tbnid=tbLF48xuNxuKJM:&imgrefurl=http://www.maiden-world.com/forum/viewtopic.php%3Ff%3D14%26t%3D4052&docid=SIcoH6RZTQaIxM&imgurl=http://www.fas.org/man/do http://www.maiden-world.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=4052 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Ładnie się prezentuje moim zamiarem też jest sklejenie tego modelika a chcę skleić wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Przepraszam najmocniej dokącze wcześniejszy wątek:(chcę skleić wszystkie) T od samego pierwszego czołgu do ostatniego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 No i zdjęcia znikły, zmień serwer ze zdjęciami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Kolega gizzmo 1986 ma chyba rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi