Skocz do zawartości

T-72 Zwezda 1:35

WilkU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Ostatnio mając dużo wolnego czasu (bo mam środek wakacji :P) postanowiłem wziąć się teraz za T-72. Było trochę problemów z Zwezdowymi gąsienicami ale tak i tak są leprze niż te w Teciaku (T-34). Na koniec jego budowy wpadłem na pomysł jak zrobić pył na czołgu i sami zobaczycie jak to wyszło w praniu.Jeśli się wam spodoba mogę powiedzieć jak zrobiłem ten efekt. Oczywiście nie leciałem po prawdziwy piach. Przypominam że jest to mój 3 model czołgu poprzednim jest: viewtopic.php?f=68&t=33120

W Teciaku poprawiłem wszystkie błędy które popełniłem oraz wykonałem samodzielnie kratę osłaniającą silnik (zdjęcia włożę później, oczywiście w tamtym temacie)

Zapraszam do komentowania i oceniania.

Błędy które mi ,,wytkniecie'' postaram się naprawić.

(Potem włożę zdjęcia w leprzej jakości )

(Przepraszam za byki powyżej)

2012-07-28%25252015.03.32.jpg

2012-07-28%25252015.04.20.jpg

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Na dwóch zdjęciach i to bardzo nie wyraźnych trudno znaleźć jakieś błędy. Jedynie co zdążyłem zauważyć to jeden zaczep liny holowniczej jest umiejscowiony nie tu co trzeba. Jest na płycie nad silnikowej a powinien być na prawym błotniku. Z tyłu za beczką. I dlaczego wylot wydechu jest zamknięty. Nie bardzo też mi pasuje te koło zapasowe na wieży. Ruscy raczej tak nie dopancerzali teciaków. Chyba, że masz jakieś kwity na ten konkretny pojazd

Mi z kolei, nie podobają się te zapasowe ogniwa gąsienic, na przedniej płycie pancerza. Na żadnej 72-ce nie widziałem ( a obejrzałem ich w życiu sporo i to nie tylko na zdjęciach ), by te ogniwa były montowane w ten sposób. Jeśli chodzi o koła zapasowe na tylnym zasobniku, to chyba wiem skąd kolega zaczerpnął pomysł . Kolejna rzecz jaką można by było poprawić, to granaty dymne po obu stronach wieży. Ty poustawiałeś je tak że ich wyloty patrzą, każdy w inną stronę, natomiast na prawdziwych czołgach, te granaty są ustawione, wszystkie w tym samym kierunku. Tzw. szperacz, czyli ten duży reflektor na przodzie wieży jest zamocowany za wysoko. W prawdziwych wozach, patrząc na wieżę od przodu ten reflektor, nie wychodzi poza obrys wieży, jest na tej samej wysokości co osłona jarzma. To moje osobiste spostrzeżenia. Zawsze na 72-kę, będę patrzył przez pryzmat moich własnych doświadczeń, jako czołgista i nie twierdzę że zawsze mam rację. Jeśli w jakiejś kwestii się pomyliłem, to proszę mnie poprawić

Pisali Ci Koledzy, że takich "myków" z kołem na wierzy nie było. Po pierwsze taki "zapasik" swoje waży, a po drugie, nie bardzo wiem jak biedne sałdaty założą koło z mocowaniem na osiem śrub, na piastę sześciośrubową. Czasami naprawdę warto się wysilić i poszukać w necie. A jak już nie chce Ci się szukać, to może warto zapytać.

Widzę że zamieniłeś ogniwa gąsienic na jakieś łańcuchy, jednak zupełnie nie rozumiem dlaczego?? Wierz mi, przedni pancerz, będzie wyglądał o niebo lepiej, jeśli pozostawisz na nim tylko linę holowniczą. Zgadzam się z przedmówcą, wklepanie w wyszukiwarkę google, 4 znaków: T-72 , nie należy do najcięższych zadań a przynieść może zadziwiające efekty, jeśli chodzi o budowanie modelu, tego właśnie czołgu. Nie traktuj tych komentarzy jak złośliwości, tylko jak naukę, na przyszłość. Nie zrażaj się i przy następnym modelu, najpierw zbierz odpowiednią ilość materiałów i pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj. I proszę, usuń te zapasowe koła z tego zasobnika . A właśnie, jeszcze jedna sprawa. Chodzi o karabin WKM- NSWT na włazie dowódcy. W prawdziwych wozach T-72, podstawa tego karabinu, jest na stałe przyspawana do włazu dowódcy i obraca się dookoła wraz z nim, a nie tak jak u Ciebie. Wyprostuj to.

• 2 weeks later...