MartiniOCP Napisano 1 Września 2012 Autor Share Napisano 1 Września 2012 Powiększyłem otwory na śruby w nadkolach, ale bez przesady. Dzisiaj padło na maskę - zeszlifowałem "garb", żeby miał łagodniejszy kształt, usunąłem oryginalny wlot i dodałem swój. Oczywiście jest to wersja robocza - czekam aż klej zaschnie to wezmę się za kosmetykę. Widzę, że do poprawki jest ostatni wlot - wyszedł za duży. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 Nadkola pierwsza klasa, jak dla mnie to nawet nie trzeba nawet otworów powiększać, mogą być wtedy za duże. Zmiana wlotu jak najbardziej potrzebna, chociaż patrząc na gładką maskę zastanawiam się czy jest to potrzebne (kwestia gustu). Jak na razie pięknie działasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Września 2012 Autor Share Napisano 1 Września 2012 Zgadzam się z Tobą Gruby, że maska fajnie wyglądałaby bez żadnych zakłóceń ale : ...odtwarzam ile mogę zgodnie z tymi zdjęciami. pzdr i dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 Dlatego chyba nigdy nie odważę się na model wzorowany na konkretnym egzemplarzu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Września 2012 Autor Share Napisano 1 Września 2012 No właśnie, ja mam tak, że ciągnie mnie do tego co jest rzeczywiście w rzeczywistości;] Taka szybka robótka; macha w podkł. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 O kurde... Trochę mnie nie było a tu takie cuda się dzieją Jak dla mnie bomba, baza super, projekt również no i wykonanie też na wysokim poziomie, jak zawsze zresztą Trzymam kciuki bo bardzo mi sie podoba styl tego autka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 2 Września 2012 Autor Share Napisano 2 Września 2012 Dzięki Krzychu i super, że znowu działasz. Przyznam szczerze, że po tylu klasykach z karoseriami PZP mam mnóstwo frajdy z ZX'em. Oczywiście, rzeźbienie pozostawia wiele do życzenia ale od czegoś trzeba zacząć. Planowałem, po ZX, znowu przeskoczyć na Ferrarki, ale chyba dorobię Japończykowi kogoś do towarzystwa. Ostrze sobie zęby na 180SX. Niestety, te co mam dostępne w sklepach nie mają silników. Trochę dziwna polityka bo modele drogie i tak zubożone - kasta i trochę środka + koła. Za prawie 160zł powinni wrzucić jakiś agregat. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Zrób Nissana Silva ( chyba S13 z tego co pamietam ) A jakie felgi tu planujesz bo co zdjęcie to jakieś inne, albo tyłem odwrócone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Wlocik troszeczke nierówny, ale jednak w porządku , jednak gdyby go nie było ... . Rura też fajnie wyszła, pasuje ta wielkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 Wlot poprawiłem. Nie jest idealny, ale zostanie. Póki co, usuwam już drugą wargę bo nie mogę dojść ładu. Dosyć nużąca i wkurzająca zabawa. Felgi - jak przyjdą to Wam pokażę. Wszystko to jedna wielka niewiadoma bo nie mam opon, trzeba zmienić rozmiar felg...itd. Chciałbym mieć podobne do tych ze zdjęć. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXXX Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Witam, co do opon to podpowiem iż można je zrobić z dętki rowerowej jeśli chodzi Tobie o opony z niskim profilem POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Sam kombinowałem z dętką i nie jest to takie proste niestety no i ciężko zamaskować łączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 Jest kilka opcji. Najbardziej liczę na to, że na przerobione 17 wejdą opony od znacznie mniejszych 15. Może przez to zmniejszy się delikatnie wysokość opony. Myślałem też o green stuffie - rozwałkować na określoną wysokość, pojeździć oponkami - porobić ślady, przyciąć na wymiar i, po odczekaniu kilku godzin, nawinąć na felgę. Ślad łączenia można od biedy zetrzeć delikatnie, zrobić malutki "odcisk" jak to robią "lotnicy" w podwoziach samolotów. Takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - mogę sam dobrać szerokość. Obawiam się, że o ile da się sporo naciągnąć oponę to ciężko będzie dorwać 15 na 10,5 calową felgę. Się zobaczy. Dzięki za rady. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Czas na up. Generalnie , to jestem w ciemnej d.....e. Moje pomysły na wargę (5 wersji jak dotąd) ciągle są do niczego. Nie mogę chwycić właściwych proporcji i jak jestem zadowolony z kształtów to warga wychodzi za duża, jak z wielkości - złe kształty, itd., itd. Ostatnia wersja wyglądała tak: W tej chwili jest to już nieaktualne - znowu uwaliłem na łączeniu z karoserią. Jutro kolejne podejście, ale robi się beznadziejnie. Poza tym, zacząłem dłubać przy wnętrzu, a dokładniej tylnej części karoserii. Usunąłem oryginalną tapicerkę (1:1ł ma gołe blachy) i dorabiam "na oko" to co pod nią było. Nie chodzi o jakąś super precyzyjną robotę, żeby coś tam wrzucić. Zielone "coś" miało być imitacją spawów. Z kolei, przy nadkolach to imitacja pasty. Same nadkola nie są symetryczne w oryginale. Celowo nie wygładzałem ich również w 100% . Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 11 Września 2012 Autor Share Napisano 11 Września 2012 Kilka kolejnych fotek po (prawie) ostatecznych modyfikacjach nosa. Na razie przód dostał kolejny podkład kontrolny, warga wygląda na prawie gotową - trzeba tylko wygładzić jakimś gęstszym papierkiem, gdzieniegdzie poszpachlować i koniec. Wywierciłem dziury na kierunki. Trzeba będzie pobawić się jeszcze liniami podziału, ale to już po ostatecznym podkładzie. Poza tym, chcę trochę ożywić wnętrze nadając mu więcej wypukłości tu i ówdzie. pzdr. p.s. Jakby ktoś miał do sprzedania fotele kubełkowe to jestem chętny;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Up. Dorobiłem zawiasy do maski. Chciałem sprawdzić czy będą działać i, z tego co widać, dosyć pewnie utrzymują pokrywę. Dodatkowo, zawsze mogę ją zdjąć. a tutaj żałosne próby zrobienia foteli kubełkowych (buddy club) z tego co miałem w zestawie. Na razie, nie prezentują się nawet przeciętnie, ale czekam aż green stuff wyschnie to się wezmę za dalsze rzeźbienie. Jak fotel będzie "jako taki" drugi będę starał się odlać bo wątpię, żebym zrobił 2 identyczne od podstaw. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Dawno mnie tu nie było, a tu tyle Up'ów . Zderzak wyszedł elegancko, opłacało się go robić kilka razy . Zawias w masce też porządny. Do kubełków wyśle ci pw . Aaa i boczki drzwi też ładnie wyglądają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 14 Września 2012 Autor Share Napisano 14 Września 2012 Dzięx. Zawias na masce się sprawdził, ale robię jego mniejszą wersję bo chciałbym dołożyć teleskopy. Boczki...głupio się przyznawać, ale tamka dała bardzo ładne swoje odlewy a ja je przegapiłem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 Up. Nissan jest w totalnej rozsypce. Biorę się po trochu za wszystko, ale modyfikacji jest znacznie więcej niż zakładałem przed tym co początkowo miało być szybkim, przyjemnym projektem. Więc po kolei: Poczta polska dała ciała i zgubiła przesyłkę z felgami. Swoją drogą to niesamowite z jaką łatwością olewają sprawę "Pan złoży skargę do kierownika". Gicior. Nie mam czasu na skarżenie się z kierownikiem. W każdym razie postanowiłem spróbować zrobić 8 ramienne felgi własnoręcznie. Bazą są 16 calowe koła z zestawu. Dodałem pasek polistyrenu na zew. i zrobiłem z niego rant. W środek wstawię zrobioną od podstaw 8-ramienną wkładkę. Czekam na silikon i żywicę, żeby odlać 4 identyczne wkładki i waloryzować o otwory na śruby i te śrubki na rancie. Próbowałem zrobić coś sensownego z oponą - zeszlifowałem ją od środka i od zew., żeby zmniejszyć wysokość. Dodatkowo delikatnie ściąłem. Myślę jednak, że ciągle jest za wysoka. Problem polega na tym, że jak zeszlifuje ją bardziej z góry, będzie slick. Jak od wewnątrz - pozdzieram napisy na bocznej ściance. Tak to wygląda: "Wytargałem" trochę dach;] Po drodze zabrakło inteligencji I po poprawkach. Decha też zmieniona. Walczę z fotelem. Trzeba dodać poduchy po środku, powycinać otwory, wyszlifować, odlać z żywicy i....i znowu szlifować. Zmieniłem zawiasy maski. Teraz są mniejsze, choć ciągle widoczne. Na koniec podetnę je jeszcze delikatnie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Bajka przyjacielu, bajka! Jeśli chodzi o oponkę to nie zdzieraj jej, zostaw taki profil jaki jest. Japońcom, szczególnie tym starszym to bardzo pasuje wg mnie. Zobacz chociażby te zdjęcia: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 Dzięki Krzychu. Ależ piękne te datsuny;] Aż się chcę rozbebeszyć jeden z tych modeli: http://www.mojehobby.pl/products/NISSAN-FAIRLADY-240ZG.html pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 No dokładnie tak jak mówisz, z tym że cena nieco hamuje wszelkie zapędy http://www.mojehobby.pl/products/NISSAN-FAIRLADY-240ZG-POLICE-CAR.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Jeżeli będziesz jednak zmniejszał profil opon to chyba lepiej od wewnętrznej strony i pozalowac te napisy - je tez mozna zetrzec zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 Zaopatrzę się w większą stożkową głowicę szlifującą i pociągnę jeszcze od wew. Napisy chcę zostawić bo takie łyse opony nie bardzo mi się podobają. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Można zawsze ratować się kalkami... Tylko zeby to z felgą współgrało bo sie okaze ze bedzie za mala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi