serek.m Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 Witam serdecznie. Po kilku latach postanowiłem spowrotem zająć się klejeniem modeli, ponieważ przez ten czas wiele się zmieniło, technika, materiały modelarskie chcę zadać kilka pytań. Zainteresowany jestem modelami okrętów skala 1:350 i 1:400 szczególną uwagę zwróciłem na modele ZVEZDA. Malowanie: do tej pory używałem olejnych humbrol lecz trzeba je wymienić na inne, przez dłuższy czas będę malował wyłącznie pędzlem, myślałem o farbach akrylowych life color czy warto inwestować w te farbki, może jakiś inny producent tańszy o dobrej jakości? może pectra Jako podkładu stosowałem WESCO podkład szary na tworzywa sztuczne - może coś innego? Pędzle moje się już wysłużyły trzeba kupić nowe wybrałem Mag pol jakie pędzle kupić płaskie, okrągłe? chodzi o rozmiary Jaką technikę wybrać do delikatnej waloryzacj optycznej modelu, nie chcę by wyglądał jak zabawka? myślałem o wash olejnym i trochę rdzy Czy przy malowaniu pędzlem akryle faktycznie są lepsze niż olejne? Jakich elementów można użyć do waloryzacji modelu dostępnych za niewielkie pieniądze z wyjątkiem blaszek z aber. Będę wdzięczny za każdą podpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 30 Września 2012 Autor Share Napisano 30 Września 2012 Ok, temat uważam za zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 "myślałem o farbach akrylowych life color" Nie myśl tylko kupuj te farby, rewelacja pod pędzel i aerograf, kup też rozcieńczalnik oryginalny nie kombinuj z wynalazkami domowymi. Farby są za drogie a czas bezcenny-nie wraca błędów. 100xTAK Tomasz Bilkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 30 Września 2012 Autor Share Napisano 30 Września 2012 Dzięki, czy rozcieńczoną farbkę która zostanie można przelać do oryginalnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 tak, ale odbieraj tyle ile ci trzeba , lepiej domieszać niz zostać, i się zastanawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi