Marak Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 Czy ktoś wie (lub wie gdzie o tym pisze) i podzieli się wiedzą jak zrobić profesjonalne kalkomanie? Nie chodzi mi o kupno gotowego papieru i wydruk na drukarce, lecz o zrobienie kalek od początku do końca. Kiedyś robiłem prymitywne kalki (do modeli makiet latających na uwięzi) smarując papier tzw. gumą arabską a na to malując farbami nitro. Zaznaczam, że mam dostęp do prawie wszystkich technik drukarskich (sitodruk, tampondruk, offset, druk cyfrowy, druk solwentowy), więc sprawy techniczne mnie nie przerażają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 Trzeba zrobić tak jak robią to firmy, które zajmują się drukiem kalkomanii. Kupić papier do kalkomanii (bez lakieru, czyli czysty), zrobić projekt i wydrukować metodą sitodruku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 2 Października 2012 Autor Share Napisano 2 Października 2012 Trzeba zrobić tak jak robią to firmy, które zajmują się drukiem kalkomanii. Kupić papier do kalkomanii (bez lakieru, czyli czysty), zrobić projekt i wydrukować metodą sitodruku. A dokładniej coś wiesz? Jaki papier, gdzie go można dostać? Na allegro są tylko papiery do drukarek laserowych, bądź atramentowych. Jakie farby? Sitodrukiem mogę robić tylko kalki ze wzorem kreskowym, nie zrobię dokładnego zdjęcia. Na sicie raczej trudno zejść z rastrem poniżej 80 lpi. Myślałem by na sicie dać biały podkład, a potem drukować na CTP, ale boję się ponieważ wygrzewanie w tych urządzeniach przekracza 200 st. Celsjusza, więc biała farba może spalić się i przykleić do wałków, a wtedy popłynę na kilka tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 Odezwę się wieczorem. Teraz muszę wyjechać na kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi