Wojciech Butrycz Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Jakiś czas temu czeska firma HR Model, znana bardziej z modeli żywicznych (patrz: www.hrmodel.cz), wypuściła serię modeli Nieuport 10, w kilku pudełkach, m.in. pod numerem kat. P 72026 dla modeli w malowaniach polskich (2x) oraz Królestwa Syjamu. Nie byłoby może w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że nie było nigdy w Polsce Nieuportów Ni.10!. Okazało się, że jest to model, w przypadku dwóch polskich malowań, Nieuporta 83E1, który wraz z Nie 80 E2, oraz Nie 81 D1 (po 10 każdego typu), znalazły się w składzie Francuskiej Szkoły Pilotów , przybyłej do Polski w 1919 roku. Wszystkich zainteresowanych historią tych maszyn w Polsce odsyłam do książki A. Morgały "Samoloty Wojskowe w Polsce 1918 - 1924 " wyd. Bellona/Lampart, Warszawa 1997, oraz do pierwszego numeru Lotnictwa z Szachowniacą z 2002 roku, a ja zajmę się modelem. Okazuje się, że ten plastykowy model, przypominający wczesne Rodeny, pasuje niemal jak ulał do jedynych znanych mi planów w skali 1/72 Nieuporta 83E1, znajdujących się we wspomnianym magazynie LzSZ nr 1/2002. Lekkiej poprawy wymagać będą jedynie końcówki płatów i steczników, o ile uznamy, że właśnie plany są prawidłowe, a nie model. Kalkomanie, sczególnie polskie numery 21 i 25, są bardzo dobre pod względem merytorycznym, a więc kształtu i wielkości, podobnbie szachownice, choć może te na sterze kierunku trzeba wymienić na ciut mniejsze, za to z grubszymi obwódkami, z czym nie powinno być problemu. Do modelu dołączono bardzo przejrzystą instrukcję budowy i schematów malowania w kolorze. Wszystko to możecie zobaczyć na załączonych fotografiach. Dodatkowo HR Model wyprodukował mini-blaszkę, którą można nabyć osobno w sklepach np. modelimex.cz oraz hobbyshop.cz. W sumie dla mnie bomba, pomimo ewidentnie błędnego oznaczenia. Modele szkolne zresztą, były przerobione z Nieuportów Ni.12 A2, a więc wywiadowczych. Model ma w sobie potencjał konwersyjny; niewielkim nakładem pracy można zbudować pozostałe w/w typy szkolne używane w Polsce. Przeróbki dotyczyć będą głównie górnego płata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Gwoli przypomnienia do zbudowanego modelu w Galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi