ciamacz Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Cześć, eksperymentowałem dzisiaj z aerografem malując z ręki kamuflaż. Niestety przy zbyt małym ciśnieniu z aero i za słabym rozcieńczeniu farby, model pokryła "kasza" (taką nazwę wyczytałem w jakimś wątku) - czyli suchy pyłek na modelu. W jaki sposób to naprawić? 1. Prysnąć aerografem po tej kaszy samym rozcieńczalnikiem, co może wyrówna trochę farbę - tyle, że model już jest częściowo przeschnięty. Poza tym boję się, że kolory kamuflażu się zleją 2. Przetrzeć drobnym papierem ściernym - tylko będzie to niezmiernie trudne, bo standardowo sucha farba jest w miejscach trudno dostępnych, gdzie od aero było dalej niż na kadłubie Pytanie na przyszłość - co lepiej robić - większe ciśnienie i mniejsza średnica plamki czy mniejsze ciśnienie, większa średnica i trzymanie wylotu aero bliżej modelu Z góry dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Ja najpierw spróbowałbym papierem....choc osobiscie w takich przypadkach uzywam okraglego " papieru" na gabkowym podkładzie uzywanym przez lakiernikow do szlifierek oscylscyjnych. Taki lekko starty/ zużyty krążek jest rewelacyjny do takiej kaszki i ladnie poleruje nierownosci. Sam papier moim zdaniem, nawet 2000 jest za twardy i moze porysowac farbkę. Mozna by tez spróbować z patyczkami do uszu nasaczonymi benzyną ekstrakcyjna lub white spiritem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Mozesz dodawac retardera do mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 Patyczki do uszu z benzyną nie spowodują smug na farbie? Tak, jakbym malował pędzlem z gęstą farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 Mozesz dodawac retardera do mieszanki. W czym byłby lepszy niż rozcieńczenie rozcieńczalnikiem? Pierwszy raz o czymś takim słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 retarder to opózniacz do akryli.Jakimi farbami malowałeś? \Ja miałem taki przypadek malując BRDM2 humbrolami ,nalałem nitro do aero i delikatną mgiełką spryskałem model ,kasza znikneła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 Emaliami revell... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 To odpowiedz masz wyżej ja tak zrobilem i zadzialalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 Rozumiem, że nawet kilkudniowa mgiełka zniknęła Jako, że nie mam do czynienia z nitro pytanie czy rozcieńczalnik lub benzyna ekstrakcyjna wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Nie mam pojecia czy inne rozcieńczalniki zadziałają ,możesz spróbowac ,w/g mnie ryzyko zadne pod warunkiem że nie zalejesz modelu.Ja nitro spryskałem po kilku dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 Ok. Dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 napisz jeszcze co to za model ,lotniczy /ma założoną owiewke ?/czy pancerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 retarder to opózniacz do akryli. Sa do akryli i sa tez do olejnych, wystarczy rozejrzec sie po sklepach dla plastykow.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 Robię śmigłowiec AH-1W SuperCobra, Italeri. Owiewka jest, ale "zaizolowana" - malowanie owiewek robię razem z całym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 retarder to opózniacz do akryli. Sa do akryli i sa tez do olejnych, wystarczy rozejrzec sie po sklepach dla plastykow.. a jaki jest cel używania opozniacza do olejnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 Pomijajac fakt ze czesc emali to farby olejne? To fakt ze przy malowaniu olejnymi farbami czasem chcesz moc nad nimi pracowac dluzej niz kilka dni. W przypadku farb olejnych masz rowniez specyfiki przyspieszajace schnienie. Ale i jedne i drugie bardziej beda cie interesowac jesli pracujesz na plotnie. Pomyslalem jedynie ze warto wspomniec. Czesto mozna znalezc w sklepie plastycznym cos co znajdzie zastosowanie przy modelach czy makietach. Gesso to na przyklad dobry, tani podklad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi