Skocz do zawartości

UE-sWG 40/32 cm WkFl - Stuka zu Fuss - Mirage Hobby - 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Tyle co zacząłem przygodę z modelarstwem.

UE-sWG 40/32 cm WkFl - Stuka zu Fuss - Mirage Hobby - 1:35.

Jest to pierwszy model, który składam. Ogólnie mam zamiar robić pojazdy wojskowe w skali 1:35. Sklejać będę ze stajni Niemieckiej i Radzieckiej. Postanowiłem zacząć od możliwie najtańszego pojazdu, aby sprawdzić czy mnie zainteresuje modelarstwo. Jak na razie bardzo mnie wciągnęło, super zabawa przy tworzeniu modeli.

Troszkę o pojeździe.

Samobieżna wyrzutnia "Stuka zu Fuss" UE-sWG 40/32 cm WkFl.

Zdobyczny pojazd opancerzony, R-35 Renault UE, uzbrojony w podwójne wyrzutnie typu s.Wu.R. 40 z pociskami Wk Fl 32 cm z ładunkiem zapalającym. Pojazdy zostałe użyte w obronie Wału Atlantyckiego. Celność broni tego pojazdu była niska. Jego głównym zadaniem było postawienie zapory ogniowej o dużej sile i powierzchni krycia.

Wykonanie.

No cóż, jest to mój pierwszy model. Teraz schnie po pomalowaniu. Już znalazłem sporo błędów w malowaniu ale poprawie je już jutro.

Teraz taka sprawa. Jak z gąsienicami. Są one całkiem plastikowe, podzielone na mniejsze modułu, od 2-fragmentowej do 32-fragmentowej. Jak je malować, przed, po czy i przed i po sklejeniu? Jakich farbek użyć. Brat mi polecał farbki firmy Humbrol, takie też zakupuje. Sprzedawca w sklepie z modelami dał mi takie kolory: szary 32, brąz na drewno 10, i metaliczny 56 do elementów stalowych. Ten metaliczny wydaje mi się zbyt srebrny jak na gąsienice, wpadłem na pomysł żeby nim wymalować nitowanie pojazdu i elementy metalowe.

Ogólnie model ma wyglądać jakby tyle co wyszedł spod młotka (poza jednym błotnikiem, który całkiem przypadkiem złamałem

Czekam na jakieś propozycje i pomoc dla początkującego.

2012-11-13%2019.47.30.jpg

2012-11-13%2019.47.09.jpg

Napisano

Kolor szary może być dyskusyjny ( po 1943 roku, jeżeli w takich realiach chcesz go umieścić). A gąski na Twoim miejscu bym złożył i spróbował pomalować na pojeździe, stosując kolor najpierw szary, następnie ( (jeżeli będziesz stosował) to wash rdzawy w zakamarki gąsek, w późniejszym etapie ( po zabezpieczeniu lakierem washa, metodą "suchego pędzla" przetarcie krawędzi gąsienic kolorem srebnym w miejscach, gdzie miały styczność z podłożem oraz zęby gąsek, krawędzie koła napinającego i zęby koła napędowego. To tak na początek. Nie wiem, czy dobrym zakupem są farby Humbrola ( malujesz pędzlem, jak domniemywam). Ja osobiście poleciłbym Tobie Pactry lub Vallejo.

Napisano

Temat farbek to temat zeka malujesz pędzlem ?. na początek wystarczą ci paktry roscienczaj je spirytusem są tanie i wystarczająco dobre trochę lepiej kryją od vallejlo choć te z kloeji mają praktyczniejsze pojemniki zresztą wszystko jest opisane na forum w tajnikach modelarstwa

Napisano

Tak maluje pędzlem.

Do farbek Humbrol dostałem jakiś rozcieńczalnik z firmy Wamod.

Oczywiście dałem ciała nie zapoznając się najpierw z tematyką farb i narzędzi. Tak jak mówiłem, jedynie farbki mi brat polecił te co mam (jeżeli nie będę ich używał to najwyżej dam bratu, skoro je lubi i używa ^_^).

Dzisiaj już zauważyłem że źle pomalowałem pojazd. Farbka wydawała mi się dość rzadka więc malowałem bez rozcieńczania. I są takie straszne smugi, że szok. No cóż jak już coś zepsuć, to niech będzie zepsute na maksa :-)

Zaraz zabieram się do ponownego malowania, bo zostały niepomalowane ślady.

Napisano

Dlaczego jest w PanzerGrau??Jak ma być Stuka zu Fuss to raczej frontowy-więc powinien być w DunkelGelb...

Chyba że, to jakiś typowy wynalazek z 3 linii/ZNów i mu ''stelaż'' dołożyli

Napisano

No cóż. W sumie nie znam się na kolorach itp. Z tyłu opakowania był między innymi w kolorze PanzerGrau więc taki mi dobrałem.

Napisano

Nie jest to błąd, ale zgodnie z niemiecką instrukcją malowania pojazdów po bodajże kwietniu 1943 roku pojazdy z panzergrau przemalowywano na dunkegelb. Chyba, że ten uchował się gdzieś do 1944 roku w panzegrau, co i mogło mieć miejsce.

Napisano

To ja najwyżej przemaluje za, powiedzmy, 4 lata :-)

Dzisiaj składałem dwie skrzynki przez około godzinę. Jutro jeszcze dwie i zacznę powoli stelaż montować.