rpr Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Witam. Tyle co zacząłem przygodę z modelarstwem. UE-sWG 40/32 cm WkFl - Stuka zu Fuss - Mirage Hobby - 1:35. Jest to pierwszy model, który składam. Ogólnie mam zamiar robić pojazdy wojskowe w skali 1:35. Sklejać będę ze stajni Niemieckiej i Radzieckiej. Postanowiłem zacząć od możliwie najtańszego pojazdu, aby sprawdzić czy mnie zainteresuje modelarstwo. Jak na razie bardzo mnie wciągnęło, super zabawa przy tworzeniu modeli. Troszkę o pojeździe. Samobieżna wyrzutnia "Stuka zu Fuss" UE-sWG 40/32 cm WkFl. Zdobyczny pojazd opancerzony, R-35 Renault UE, uzbrojony w podwójne wyrzutnie typu s.Wu.R. 40 z pociskami Wk Fl 32 cm z ładunkiem zapalającym. Pojazdy zostałe użyte w obronie Wału Atlantyckiego. Celność broni tego pojazdu była niska. Jego głównym zadaniem było postawienie zapory ogniowej o dużej sile i powierzchni krycia. Wykonanie. No cóż, jest to mój pierwszy model. Teraz schnie po pomalowaniu. Już znalazłem sporo błędów w malowaniu ale poprawie je już jutro. Teraz taka sprawa. Jak z gąsienicami. Są one całkiem plastikowe, podzielone na mniejsze modułu, od 2-fragmentowej do 32-fragmentowej. Jak je malować, przed, po czy i przed i po sklejeniu? Jakich farbek użyć. Brat mi polecał farbki firmy Humbrol, takie też zakupuje. Sprzedawca w sklepie z modelami dał mi takie kolory: szary 32, brąz na drewno 10, i metaliczny 56 do elementów stalowych. Ten metaliczny wydaje mi się zbyt srebrny jak na gąsienice, wpadłem na pomysł żeby nim wymalować nitowanie pojazdu i elementy metalowe. Ogólnie model ma wyglądać jakby tyle co wyszedł spod młotka (poza jednym błotnikiem, który całkiem przypadkiem złamałem Czekam na jakieś propozycje i pomoc dla początkującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Ten model na zdjęciu jest już pomalowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpr Napisano 13 Listopada 2012 Autor Share Napisano 13 Listopada 2012 Tak. Widać gdzieniegdzie przejaśnienia. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Kolor szary może być dyskusyjny ( po 1943 roku, jeżeli w takich realiach chcesz go umieścić). A gąski na Twoim miejscu bym złożył i spróbował pomalować na pojeździe, stosując kolor najpierw szary, następnie ( (jeżeli będziesz stosował) to wash rdzawy w zakamarki gąsek, w późniejszym etapie ( po zabezpieczeniu lakierem washa, metodą "suchego pędzla" przetarcie krawędzi gąsienic kolorem srebnym w miejscach, gdzie miały styczność z podłożem oraz zęby gąsek, krawędzie koła napinającego i zęby koła napędowego. To tak na początek. Nie wiem, czy dobrym zakupem są farby Humbrola ( malujesz pędzlem, jak domniemywam). Ja osobiście poleciłbym Tobie Pactry lub Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpr Napisano 14 Listopada 2012 Autor Share Napisano 14 Listopada 2012 Można prosić o jakąś pomoc odnośnie farbek, jakieś linki lub opis? Jaka jest różnica między tymi Vallejo a Pactra? Właśnie zabieram się za czytanie tego http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=16360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Temat farbek to temat zeka malujesz pędzlem ?. na początek wystarczą ci paktry roscienczaj je spirytusem są tanie i wystarczająco dobre trochę lepiej kryją od vallejlo choć te z kloeji mają praktyczniejsze pojemniki zresztą wszystko jest opisane na forum w tajnikach modelarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpr Napisano 14 Listopada 2012 Autor Share Napisano 14 Listopada 2012 Tak maluje pędzlem. Do farbek Humbrol dostałem jakiś rozcieńczalnik z firmy Wamod. Oczywiście dałem ciała nie zapoznając się najpierw z tematyką farb i narzędzi. Tak jak mówiłem, jedynie farbki mi brat polecił te co mam (jeżeli nie będę ich używał to najwyżej dam bratu, skoro je lubi i używa ^_^). Dzisiaj już zauważyłem że źle pomalowałem pojazd. Farbka wydawała mi się dość rzadka więc malowałem bez rozcieńczania. I są takie straszne smugi, że szok. No cóż jak już coś zepsuć, to niech będzie zepsute na maksa :-) Zaraz zabieram się do ponownego malowania, bo zostały niepomalowane ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Dlaczego jest w PanzerGrau??Jak ma być Stuka zu Fuss to raczej frontowy-więc powinien być w DunkelGelb... Chyba że, to jakiś typowy wynalazek z 3 linii/ZNów i mu ''stelaż'' dołożyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpr Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 No cóż. W sumie nie znam się na kolorach itp. Z tyłu opakowania był między innymi w kolorze PanzerGrau więc taki mi dobrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Nie jest to błąd, ale zgodnie z niemiecką instrukcją malowania pojazdów po bodajże kwietniu 1943 roku pojazdy z panzergrau przemalowywano na dunkegelb. Chyba, że ten uchował się gdzieś do 1944 roku w panzegrau, co i mogło mieć miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpr Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 To ja najwyżej przemaluje za, powiedzmy, 4 lata :-) Dzisiaj składałem dwie skrzynki przez około godzinę. Jutro jeszcze dwie i zacznę powoli stelaż montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi