Order81 Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Witam Mam pytanie odnośnie agregatu z lodówki tzn. Pytanie dotyczy najprawdopodobniej jest to według mnie element bimetalowy chodzi mi o część w kształcie guzika która jest przy układzie elektrycznym agregatu a więc problem polega na tym że agregat pracuję bez problemu ale gdy go wyłączę i po "sekundzie" lib "kilku sekundach" chcę ponownie go włączyć to nie startuje tylko tak jakby mu brakowało "fazy" a ten element o którym mowa robi się gorący gdy wystygnie agregat rusza bez problemu ale trzeba czekać jak ostygnie. Pytanie jest następujące: Czy mogę pozbyć się tego elementu i połączyć to wszystko na tzw : "krótko" Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferrfan Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Ja bym nie ryzykował. Można spalić uzwojenie silnika wew. agregatu. Zabezpieczenie termiczne zabezbiecza silnik przed zatarciem podczas pracy agregatu zamontowanego w układzie chłodniczym czyli w warunkach wysokiego ciśnienia. Jeżeli przedstawiona przez Ciebie sytuacja ma miejsce podczas pracy kompresora bez obciążenia lub z niewielkim obciążeniem a silnik dość znacznie się nagrzewa może to oznaczać jego bliski koniec. Aha i jeszcze jedno: staraj się nie włączać kompresora na kilka sekund a potem po chwili go szybko wyłączać i znowu załączać. Wówczas również zadziała bezpiecznik termiczny. Takie działanie z pewnością działa na jego niekorzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi