artoor_k Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Cześć! Co prawda rzadko się pojawiam na forum , jeszcze rzadziej coś piszę ale stwierdziłem ,że wrzucę zajawkę i zapowiedź nowego wymysłu Jakiś czas temu w tym wątku : viewtopic.php?f=66&t=25371 pisałem ,że na podstawie modelu Su-25 Kitecha będę robił samolot z anime. Niestety nie wyszło , przesadziłem z przeróbkami. Niedługo później kupiłem inną wersję Kitechowego modelu przypominającego Su-27 i wróciłem do tematu. Powrót nastąpił przez poniższe zdjęcie Su-30 modyfikowane w photoshopie Pierwowzorem przeróbki jest samolot z anime pt "Sento Sousei Yukikaze" - tak na marginesie polecam serię (pięć odcinków) bo naprawdę animacja urywa głowę. Maszyna w oryginale wygląda tak: Więcej na jej temat poniżej: http://gearsonline.net/series/yukikaze/super-sylph/super-sylph-d.html Oczywiście nie powstanie w 100% Yukikaze (stąd dodałem "Suchoj" w tytule) gdyż modyfikacja przekroju wlotów powietrza, tuneli dolotowych oraz samych gondoli silnikowych jest obecnie dla mnie nie do przeskoczenia ale postaram się upodobnić na ile się da. Zaopatrzony w szpachlę , polistyren , Su-27 Kitecha, resztki po Su-35 Zhengdefu oraz dwa zestawy F-22 Aeroplastu przystąpiłem do pracy. To był zestaw-dawca: No a tak się zaczęło: Potem zaczynało być coraz ciekawiej Były też gorsze momenty jak na przykład ten w którym musiałem pruć poklejone "gondole" silników by wkleić komory podwozia Ale udało się wyjść na prostą i jeszcze w ten sam wieczór powstałą przednia goleń podwozia: Następnie uporałem się z zasobnikiem rozpoznawczym i model zaczął mnie coraz bardziej cieszyć Po długich mecyjach powstały sensory na kadłubie: I wyglądało to dość nieciekawie po szpachlowaniu: Lecz w wyniku częstego obcowania z papierem wodnym wygląd się poprawiał: Powstały główne golenie:: No i wstęp do dysz wylotowych: Wreszcie szlifowanie zostało ukończone: Dodałem kierownice ciągu: Hamulec aerodynamiczny: Pociski z Su-27: Pylony na pociski: Pobawiłem się też trochę z fotelami: I przyszedł czas na kokpit-pomalowane fotele: Maszyna nabrała kształtów po podkładzie: Moja szlifierka marki PEGASUS zmieniła osobowość stając się tokarką na chwilę więc mogłem wytoczyć przednie koła I wreszcie kolor bazowy: Nie męczyłem się z doborem kolorów bo każdy modelarz maluje swój model Yukikaze inaczej Po kilku wieczorach Yukikaze mogła stanąć na nogi No i doszły pozostałe kolory tj. biel i czerń: A taki jest obecny etap:) Całość: Coś w stylu dodatkowych żaluzji silnika (chyba ) Namalowałem logo jak w oryginale: I wykończyłem zasobnik rozpoznawczy: Teraz czekam na kalki z allegro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nexus Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Te przeróbki fotoszopowe mogą przyprawić o ból głowy i atak serca Ja w pierwszym momencie zdębiałem Będzie ciekawy model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts