Piotr_P Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Witam. Mam pilny temat co będzie mi potrzebne do budowy kompresora lodówkowego. Oczywiście temat znany ale mi chodzi o to muszę wymontować z lodówki bo takowa traci życie i już jest zakupiona nowa. Stara idzie na szrot więc jest okazja wykorzystać to co w modelarstwie się sprzyda więc agregat. Co jeszcze muszę wymontować by było mniej do kombinowania z innych źródeł? może ktoś ma "foto poradę" typ know-how co wykręcać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voseba Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 agregat + sterowanie które zazwyczaj jest zamocowane na agregacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted December 30, 2012 Author Share Posted December 30, 2012 oki,więc jutro nożyce i inne narzędzia idą w ruch dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamt1971 Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Ja mam kompresorek z agregatu od lodówki ,tylko on jest potrzebny.Inne części to kolanka,wężyki,wyłącznik ciśnieniowy zamontowałem od wody nabijam 6 atm. i się sam wyłącza oczywiście przy ustawieniu go jest pod plastikwą kopółką,zawór bezpieczeństwa też od wody 6atm.zawór zwrotny też od wody,zbiornik wyrównawczy od małego hydroforu chyba 20 lub 25 litrów,filtr powietrza od malucha założony na wężyk przy agregacie ssąca rurka od agregatu,reduktor z filtrem powietrza.Całość działa bardzo dobrze i co ważne cichutko.Pozdrawiam z Nowym Rokiem 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted December 31, 2012 Author Share Posted December 31, 2012 Jesli chodzi o samą budowę to jest temat. Chodzilo mi co potrzebne z samej lodowki. Gdzieś w necie nawet schemat znalazłem gdzie co ciąć i ,zeby " freon wypuscic do balonika , ktory trzeba otworzyć na wycieczce w Egipcie" zeby nam emisji cieplarnianej nie zrobic :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kub Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 " freon wypuscic do balonika , ktory trzeba otworzyć na wycieczce w Egipcie" zeby nam emisji cieplarnianej nie zrobic :-) Świat jest mały i tak cześć wróci W nowych lodówach niema chyba już freonów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamt1971 Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Tak kolego jeśli chodzi o zbudowanie kompresorka z agregatu lodówkowego to tematów w internecie jest sporo i nawet ciekawe i fajnie zbudowane,jest pokazana budowa od A do Z Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zenek65 Posted January 16, 2013 Share Posted January 16, 2013 Tu masz ogólny schemat blokowy "lodówkowca" w wersji full-wypas A tak to wygląda w moim wykonaniu - może i nie jest ładny ale działa Jak masz jakieś pytania to pytaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts