Skocz do zawartości

PWS 33 Wyżeł

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

panowie mam problem,na ukończeniu /termin do konca tyg. / Wyżła 1:72 ,na spód mam pactre polish blue I ale na góre niestety khaki II (A69) mi zaschła w słoiku i pomimo reanimacji levelingiem pacjent zszedł pomóżcie co w zamian /zakupy w sklepie odpadaja nie bede zamawaił jednej farby za 5 zł a innych zakupów puki co nie przwiduje

.moze cos z humbrola lub z testorsa mam tego od cholery ,moze jakas mieszanka .

Jak nie chcesz kupować nowych farb to mieszaj z tego co masz. Wybierz najpodobniejszą do pożądanego koloru i kombinuj. Na początek w minimalnych ilościach by zobaczyć czy kierunek działań daje pożądane skutki. Tak łatwiej ustalić co mieszać i w jakich proporcjach. Pamiętaj też żeby nie rozjaśniać białym i nie ściemniać czarnym. Kolory wpadają w szarość. Matematyczne reguły też raczej tu się nie sprawdzają, efekt mieszanek zależy nie tylko od kolorów i proporcji, często chyba od właściwości chemicznych danej farby. Takie ja mam przynajmniej wrażenie. Warto też sobie wymieszać trochę więcej niż na oko potrzeba - czemu to raczej oczywiste.

Ogólnie sporo z tym kombinowania i niekoniecznie musi się to okazać opłacalniejsze od kupienia jednej farbki

Czyli jak nie pomalujesz to będzie dobrze. Z kolorów na obrazkach ja bym sobie wybrał 29. Tylko, że mój humbrol 29 wygląda zupełnie inaczej... magia wzorników. Patrząc po necie, na ile da się zobaczyć coś pomalowanego daną farbą na kulturalnej fotce, to wybrałbym 142. Ale zaznaczam, że się nie znam na wrześniowych sprawach

Robert spokojnie - to działa,

zamieszaj a się przekonasz,

Ta receptura pochodzi od Krzysztofa Wagnera z publikacji o plastikowych modelach samolotów z lat 80'tych.

Ja to przetestowałem wiele lat temu za czasów Top-Gun jako sklepu Modelarskiego.

Robert ale zasiałeś niepewność,

proporcja jest na 100%

kolor musiał bym sprawdzić, gdzieś kołacze się 26 ale to nie to, bo pamiętam zielony.

W takim razie spróbuje zrobic te mieszanke i prysne cos na boku zobaczymy i tak nic mnie to nie kosztuje farby mam.

Tę książke Krzyssztofa gdzieś mam to była moja biblia modelarska z tego nauki pobierałem

ps.Tomek z W3 rusze nie bawem bo mam ostatnio naprawdę natłok roboty ,jak będziesz mógł to doslij te brakujące elementy juz nawet niepamietam ktore to były