Robert Ostrowski Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Witam panowie mam problem,na ukończeniu /termin do konca tyg. / Wyżła 1:72 ,na spód mam pactre polish blue I ale na góre niestety khaki II (A69) mi zaschła w słoiku i pomimo reanimacji levelingiem pacjent zszedł pomóżcie co w zamian /zakupy w sklepie odpadaja nie bede zamawaił jednej farby za 5 zł a innych zakupów puki co nie przwiduje .moze cos z humbrola lub z testorsa mam tego od cholery ,moze jakas mieszanka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Jak nie chcesz kupować nowych farb to mieszaj z tego co masz. Wybierz najpodobniejszą do pożądanego koloru i kombinuj. Na początek w minimalnych ilościach by zobaczyć czy kierunek działań daje pożądane skutki. Tak łatwiej ustalić co mieszać i w jakich proporcjach. Pamiętaj też żeby nie rozjaśniać białym i nie ściemniać czarnym. Kolory wpadają w szarość. Matematyczne reguły też raczej tu się nie sprawdzają, efekt mieszanek zależy nie tylko od kolorów i proporcji, często chyba od właściwości chemicznych danej farby. Takie ja mam przynajmniej wrażenie. Warto też sobie wymieszać trochę więcej niż na oko potrzeba - czemu to raczej oczywiste. Ogólnie sporo z tym kombinowania i niekoniecznie musi się to okazać opłacalniejsze od kupienia jednej farbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Humbrol 26 może spasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Oj chyba nie do końca Przynajmniej jeśli Karaś był malowany tym samym co Wyżeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Z przeliczeń z minirepliki wychodzi mi bliżej Humbrol 98. Pozdrawiam, JK PS. Link do minirepliki Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 Bartek ale po zabiegach typu łosz i lakierach i tak wszystko sciemnieje ,sam nie wiem,w mieszanie to raczej bawic sie nie bede chyba ze ktos ma gotowy przepis ,a humbrol 142 ?mam zamiennik z MM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Zamiennik zamiennikowi wiesz co... 98 to raczej coś jak ciemna czekolada. Robercie na PWMie w galerii Hadziego masz fotkę Wyżła. Ogólnie góra jest dość kontrastowa względem dołu. Albo dół srebrny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 Sam nie wiem z tym srebrnym ,nie chce za bardzo wnikać raz ,że nie moje kółko zainteresowań dwa nie mam na to zbyt wiele czasu ,mam jeszcze z vallejo camo black brown 042 ale tez to bardziej czekoladowy . A co z tym 142 humbrola ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Jak się nie boisz to może spytaj szefa co myśli o takim kolorze, podesłać obrazek z googli zawsze możesz. Jak się boisz to nie pytaj tylko maluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 Zdał się na mnie Dobra krótka piłka ,mam cztery kolory do wyboru który bedzie najlepszy ? Humbrol 26 Humbrol 29 Humbrol 118 Humbrol 142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Czyli jak nie pomalujesz to będzie dobrze. Z kolorów na obrazkach ja bym sobie wybrał 29. Tylko, że mój humbrol 29 wygląda zupełnie inaczej... magia wzorników. Patrząc po necie, na ile da się zobaczyć coś pomalowanego daną farbą na kulturalnej fotce, to wybrałbym 142. Ale zaznaczam, że się nie znam na wrześniowych sprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 w/g mnie 142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Humbrol w proporcji 6:1 (30 zielony 6 cz.):(33 czarny 1 cz.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 Humbrol w proporcji 6:1 (30 zielony 6 cz.):(33 czarny 1 cz.) Tomek ale to ciemno zielony bedzie a nie khaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Robert spokojnie - to działa, zamieszaj a się przekonasz, Ta receptura pochodzi od Krzysztofa Wagnera z publikacji o plastikowych modelach samolotów z lat 80'tych. Ja to przetestowałem wiele lat temu za czasów Top-Gun jako sklepu Modelarskiego. Robert ale zasiałeś niepewność, proporcja jest na 100% kolor musiał bym sprawdzić, gdzieś kołacze się 26 ale to nie to, bo pamiętam zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2013 W takim razie spróbuje zrobic te mieszanke i prysne cos na boku zobaczymy i tak nic mnie to nie kosztuje farby mam. Tę książke Krzyssztofa gdzieś mam to była moja biblia modelarska z tego nauki pobierałem ps.Tomek z W3 rusze nie bawem bo mam ostatnio naprawdę natłok roboty ,jak będziesz mógł to doslij te brakujące elementy juz nawet niepamietam ktore to były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2013 znalazłem taka fotke , szachownice na górze były symetrycznie namalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi