Skocz do zawartości

Titanic 1:350

grumsha

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie kupić i która wersje modelu polecacie? do tego nigdzie nie moge znaleść na polskich stronach blaszek do skali 1:350 i drewnianego pokładu jedyny jaki znalazłem z blaszkami o ten: http://www.mojswiatmodeli.pl/pl/p/RMS-Titanic-deluxe,-skala-1350,-MINICRAFT-11315/13337 ale tu tylko relingi sa a chodzi mi też o drabinki ławeczki itp...widziałem na ebuy ale jakoś nie widzi mi sie zamawiać zza granicy takich rzeczy wiadomo paczke będzie troche kosztować do tego nie wiem jak prezentuja sie modele jeśli chodzi o detal i jakość wykonania wiadomo, że w tej skali chciałbym miec jak najwiekszy detal i możliwie jak najwieksze przywiązanie do detalu w przypadku np academy 1:400 sa braki w modelu jeśli chodzi o dziób i rufe statku gdzie trzeba nieco zmienić struktóre ponieważ tworcy albo to przeoczyli albo poszli sobie na łatwizne ale np ma ładne detale jeśli chodzi o nitowanie itp

• 3 weeks later...

tak na prawde jest tylko jeden polecany model w tej skali, czyli Minicraft. Jego nastepca o o wiele lepszej dokladnosci jest Academy w 1/400. Dlatego coraz trudniej dostac poprzednia wersje i dodatki do niego.

Najlepsze blaszki do Titanicow w ogole ma Toms Modelworks i GMM. Wysylka tania - z toms placilem ok 1,5 dolara, a GMM kupilem w Wem i wysylka ok 2 euro. Za pare dni wrzuce w moim warsztacie zdjecia tych blaszek - sa identyczne jak w 350, tylko zmienili skale. Nie kupowalem relingow i laweczek, bo te Academy wraz z pakietem detali dalo w boxie. Koncze wlasnie pakiet updejtow w watku i opublikuje jakos na dniach.

Polecalbym Ci wiec kupic raczej Academy 1/400 w edycji premium/centenary - drewno i blaszki w boxie i o wiele latwiej dokupic kolejne.

Tak, w sensie zgodności z oryginałem. Należy pamiętać, że po pierwsze odnośnie Titanica każda kolejna wyprawa odkrywa kolejne nowości o nim, które wcześniej nie były znane. Model 1/400 powstał później niż 1/350, na jego podstawie, zatem jest już udoskonalony pod wieloma względami (aczkolwiek nadal ma trochę błedów - przykłady są już w mojej relacji). Tutaj możesz znaleźć większość (bo na pewno nie ma wszystkich) błedów w 1/350, które trzeba poprawić (dla zgodności historycznej): http://rivetcounter.txc.net.au/Tutorial/Alteration_Pages/08Changes.html

Jest tego kilkaset....

Tak, czy siak, zanim powstał Academy 1/400, to ten Minicraft był uznawany jako najdokładniejszy. Teraz palmę pierwszeństwa ma właśnie 1/400.