Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie. Znalazłem opis zrobienia błota na innym forum:

Prosty sposób:

Ziemia kwiatowa + sidolux + wikol rozcieńczony w wodzie.

Mieszamy i nakładamy, dobrze wygląda i jest wytrzymałe na uszkodzenia.

Wykorzystałem to w swoim tygrysie, panzer IV, i elefancie:

Ziemię kwiatową mam, sidolux i wikol również jest.

lub:

Błoto na pojazdach:

Nanoszę pędzlem szpachlówkę rozpuszczoną zmywaczem

(acetonowym) do paznokci. Im więcej zmywacza tym błoto

jest bardziej lepkie. Malo zmywacza daje efekt suchych grudek.

Ważne - w modelu mam gumowe gąski.

1. Czy ktoś już tak robił? Jak to wygląda - pytam bo na tamtym forum zdjęcia na serwerach wygasły i to stary wpis.

2. Czy błoto robi się przed kładzeniem sidoluxu aerografem? Na logikę tak, ale wolę się upewnić.

• 1 month later...
Napisano

z tego co wiem to dużo osób tak robiło i nawet jakoś to wyglądało... ja sam mogę ci powiedzieć jak robię błoto itp.. przy syfieniu modelu zazwyczaj zabezpieczam jakimś specyfikiem model (np: wspomniany wyżej sidolux) odwracam go na daną stronę i sypię pigmenty na niego (kilka ziemistych odcieni, zazwyczaj baza i reszta wedle uznania) później też wszystko polewam delikatnie benzyną lakową (tzw. white spirit) za pomocą zakraplacza i czekam aż wyschnie, później na to zakraplaczem leje ciemnego washa i jest spoko, tylko ma tendencje do odpadania i ogólne jest nie trwałe na dłuższa metę.

a jeśli chodzi o mokre błoto itp.. to mieszam oleje artystyczne (zazwyczaj brązy itp.. tu też wedle uznania) z pigmentami i nakładam bezpośrednio na model, później pigmenty i gotowe. jest do dość trwała i ogólnie dobra metoda, ale strasznie długo to schnie...

mam nadzieje że pomogłem, albo przynajmniej podsunąłem pomysł co do brudzenia..

pozdrawiam Adam