tu_es Napisano 5 Lutego 2013 Share Napisano 5 Lutego 2013 Witam, mam pytanie. Znalazłem opis zrobienia błota na innym forum: Prosty sposób: Ziemia kwiatowa + sidolux + wikol rozcieńczony w wodzie. Mieszamy i nakładamy, dobrze wygląda i jest wytrzymałe na uszkodzenia. Wykorzystałem to w swoim tygrysie, panzer IV, i elefancie: Ziemię kwiatową mam, sidolux i wikol również jest. lub: Błoto na pojazdach: Nanoszę pędzlem szpachlówkę rozpuszczoną zmywaczem (acetonowym) do paznokci. Im więcej zmywacza tym błoto jest bardziej lepkie. Malo zmywacza daje efekt suchych grudek. Ważne - w modelu mam gumowe gąski. 1. Czy ktoś już tak robił? Jak to wygląda - pytam bo na tamtym forum zdjęcia na serwerach wygasły i to stary wpis. 2. Czy błoto robi się przed kładzeniem sidoluxu aerografem? Na logikę tak, ale wolę się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 z tego co wiem to dużo osób tak robiło i nawet jakoś to wyglądało... ja sam mogę ci powiedzieć jak robię błoto itp.. przy syfieniu modelu zazwyczaj zabezpieczam jakimś specyfikiem model (np: wspomniany wyżej sidolux) odwracam go na daną stronę i sypię pigmenty na niego (kilka ziemistych odcieni, zazwyczaj baza i reszta wedle uznania) później też wszystko polewam delikatnie benzyną lakową (tzw. white spirit) za pomocą zakraplacza i czekam aż wyschnie, później na to zakraplaczem leje ciemnego washa i jest spoko, tylko ma tendencje do odpadania i ogólne jest nie trwałe na dłuższa metę. a jeśli chodzi o mokre błoto itp.. to mieszam oleje artystyczne (zazwyczaj brązy itp.. tu też wedle uznania) z pigmentami i nakładam bezpośrednio na model, później pigmenty i gotowe. jest do dość trwała i ogólnie dobra metoda, ale strasznie długo to schnie... mam nadzieje że pomogłem, albo przynajmniej podsunąłem pomysł co do brudzenia.. pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi