Skocz do zawartości

M19 Tank transporter - Revell/Matchbox 1/76

Rutek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

śledzę forum od pewnego czasu, mając gotowych kilka modeli do zaprezentowania, postanowiłem wziąć czynny udział w forum.

Przedstawiam model amerykańskiego ciągnika i lawety do przewozu czołgów M19. Jest to stary matchbox, wydany pod marką revell. Model ma swoje lata (jeśli się nie mylę, to pochodzi z lat 70'), ma kilka braków. Miałem problem z dopasowaniem drzwi, dlatego też zostały zamknięte i solidnie zaszpachlowane. Szpara nad nadkolami przerosła moje umiejętności - to drugi model wykonany po przerwie, wcześniejsze modele powstały w latach podstawówki. Z tego samego powodu odpuściłem sobie szyby - z perspektywy czasu żałuję, ponieważ w kolejnym modelu - Fennku revella, poradziłem sobie z nimi bez problemu. Oprócz pewnych perturbacji ze spasowaniem kabiny, model nie sprawia większych problemów.

Na modelu pierwszy raz ćwiczyłem wash - w niektórych miejscach jest zbyt mocny - zostało za dużo pigmentu, na przyczepie w kilku miejscach terpentyna zmieniła fakturę lakieru. Pierwszy raz użyłem płynu do kalkomanii, który znacznie ułatwił nałożenie ich na tylną burtę paki.

Dodatki na modelu to: beczka - pamiątka po T-80, podobnie jak koło napędowe (średnia zgodność historyczna, ale chciałem urozmaicić model), M2HB - spadek po Fennku (w tym modelu można zamontować MG3, granatnik automatyczny lub w wersji holenderskiej - wspomniany karabin), łopata - wyrób własny, skrzynki zielone - ponownie T-80, skrzynie drewniane - patyczek od kawy z McDonalda, gąski - zdobyczne od TKS w 1:35.

Model oczekuje na ładunek - w skali 1/76 jest dość mały wybór, zastanawiam się nad czymś w 1/72, nie wiem tylko, czy np. Sherman w tej skali nie będzie wystawał z lawety.

Temat jest ciekawy - nie ma wielu takich zestawów na rynku. Jest stary Scammel z Airfixa, Sd Anh 116 Trumpetera, Sd Anh 115 w żywicy, Dragon Wagon Academy, ze współczesnych lawet jest Elefant revella.

Poniżej zdjęcia:

1. Zestaw w całości

91451407.jpg

42089116.jpg

35547176.jpg

42020766.jpg

2. Ciągnik

80588974.jpg

64689702.jpg

98387750.jpg

75785284.jpg

23916247.jpg

36442149.jpg

3. Przyczepa

10760090.jpg

48315240.jpg

53203504.jpg

30401336.jpg

Pozdrawiam.

• 3 weeks later...

Fajnie i czysto sklejony. Widzę że się starasz, w przyszłości zacznij wymieniać przynajmniej w starszych modelach takich jak prezentowany przez Ciebie Matchbox bądź wspomniany Airfix na wymianę uchwytów, ramion lusterek na te wykonane samodzielnie z cienkiego drutu, zacznij sięgać po literaturę na temat pojazdu jaki budujesz internet jest kopalnią wiedzy i zdjęć praktycznie każdego pojazdu, korzystaj z tego będziesz widział jak wyglądał oryginalny pojazd i jak i czym był zapakowany. Co do samego malowania to nic jak trening nie czyni mistrza nikt na początku swojej pasji nie potrafił wykonać tej czy innej metody postarzania modeli