modelożerca Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Witam Robię ostatnio kolejnego luftwaffiaka, tym razem w nieco większej skali, bo 1: 48, a konkretnie Messerka bf 109 e-3 i mam maleńki zgryz z pewnym, dość istotnym szczegółem. Chodzi mi mianowicie o sam kolor łopat śmigła mietka, jako że w tym co jest pokazane na planszach barwnych ( w tym przypadku czarno - białych, bo to weekend edition ) a także kolorkiem na samej ilustracji z pudełka, notabene świetnej i wiele mówiącej modelarzowi istnieje rozbieżność; nie wiem, czy czasem Edek sie tu nie rąbnął. Po dłuższym ślepieniu sie w kolor dochodzę do wniosku, że jedno z dwoch: plansza albo ilustracja ( obstawiam to pierwsze) kłamie, a przynajmniej jest nieścisłe. Jak byk bowiem stoi w tym prostokąciku z nazwą koloru, iż jest to RLM 71 dunkelgrun, czyli ciemna, lekko oliwkowo- brązowawa zieleń używana na większości kamuflaży szwabskich letadel zaraz na drugim miejscu obok RLM 70 Schwarzgrun. Natomiast na pudełeczku śmigiełko wyraźnie jest sosnowo zielono- czarne, co sugerowało by właśnie ów drugi kolorek. Więc sam nie bardzo wiem i choć skłaniam się, nie wiem czy słusznie, bo może nie we wszystkich wersjach i egzemplrzach Messery tego typu miały jaśniejsze lub ciemniejsze łopaty. To oczywiście w sumie mały detalikale z punktu widzenia modelarza istotny. Prosiłbym więc któregoś z szanownych kolegów forumowiczów specjalizujących się w luftwaffe o pomoc i podpowiedź. Bardzo by mi to pomogło. Z góry dziękuję i pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Z tego co mi wiadomo, w tym modelu łopaty powinny być RLM 70. Taki był standard, którego jeszcze mocno się trzymano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Tak właśnie myślałem, ale wolałem się jednakowoż upewnić. Dzięki wielkie! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Stawiam na RLM 70. Tak przynajmniej malowałem większą część Luftwaffe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeroCool Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 Rozumiem że na następnym szczecińskim spotkaniu modelarski zobaczymy BF'a na żywo. Pamietaj że kolega Jacek obiecał Ci piwo za przybycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi