adi_td1 Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Tradycyjnie Witam po mimo, że model nie jest nadzwyczajny to postanowiłem założyć relację z budowy, będzie to przyczepa do przewozu drewna. Jako baza posłuży mi zestaw Canvas Trailer Italeri. Kłonice zakupione niegdyś od kolegi JarkaS... niestety producent zrobił 8 kłonic a zestaw kalek tylko dla czterech. Kalkomanie z zestawu, częściowo wykorzystane przy budowie Scanii. Ściana czołowa do zabudowy ale nie będę umieszczał jej na przyczepie. Kłonice w stanie surowym, do przyczepy wykorzystam 4 a dwie pozostałe może dorzucę do Scanii. Dalej postęp prac nad budową przyczepy. Tu przyczepa sklejona metodą taśmową w celu zobrazowania efektu końcowego Aktualizację będę prowadził w miarę postępów prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 No i w koncu doczekalem sie warsztatu . A tak do rzeczy to te klonice to kopia "Exte" z tego co widze, tylko ze one sie powinny lekko zwezac ku gorze tak mniej wiecej od polowy dlugosci, tak jak spora wiekszosc klonic - to jedna rzecz, a druga - gorne uciete pod katem koncowki powinny byc skierowane do srodka. Czy ta podlaga tak zostaje? Pytam, poniewaz Scania nie ma takiej podlogi i jak zrobisz ja w przyczepie to bedzie to troche nie od pary, ze tak powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Dzisiaj wypociłem koła do przyczepy, te oryginalne bardziej pasują do ciężarówki więc pokombinowałem i wyszło mi nawet nawet teraz bardziej przypominają te ze zdjęcia, którym się posiłkuję, na razie złożone na sucho i nie pomalowane. Podłoga zostaje ponieważ SCANIJKA dostanie taką samą żeby to miało ręce i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Felgi wygladaja fajnie. Jedna rzecz mnie tu gryzie - jezeli na Scanii umiescisz dluzyce na miare samej zabudowy to na przyczepie bedziesz mial dwie klonice puste, ze tak powiem (pierwsza i ostatnia). Brales pod uwage wymiar samej dluzycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 tomeka6 napisz dokładniej o co Ci chodzi bo osobiście nie rozumiem Twojego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Garść postępów, podwozie gotowe tak na 90% Jeszcze muszę dorobić sprężynę z łańcuchem do dyszla, żeby nie leżał na ziemi, przewody pneumatyczne, do zderzaka dojdzie jeszcze fartuch w mojej ulubionej wersji ze znakami drogowymi i jeszcze błotniki aczkolwiek nie jestem pewien do końca tych błotników Dodatkowo SCANIA trafia do modernizacji ale o tym później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Czy jakieś okablowanie będziesz robił przy tej ramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Czy jakieś okablowanie będziesz robił przy tej ramie? Raczej nie, nie mój poziom jeszcze, chociaż warto było by spróbować, przyczepa to chyba żadna filozofia do okablowania, światła i hamulce... hmmm chyba podsunąłeś mi dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 tomeka6 napisz dokładniej o co Ci chodzi bo osobiście nie rozumiem Twojego postu. Chodzilo mi o to, zeby "paka" na przyczepie byla taka sama jak w Scanii. Jezeli powierzchnia ladunkowa na przyczepie bedzie np. o 2 metry dluzsza to dluzyca bedzie wypelniac tylko centralna czesc przyczepy, przez co dwie klonice (pierwsza i ostatnia) beda puste za to ciezarowka bedzie wypelniona od sciany az do zurawia. Nie wiem czego tu nie rozumiec. Zobacz zabudowe tego Actrosa i na przyczepe, fakt, ze przyczepa jest w wersji tridem, ale zabudowa zarowno na przyczepie, jak i na ciezarowce sa takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 tomeka6 napisz dokładniej o co Ci chodzi bo osobiście nie rozumiem Twojego postu. Chodzilo mi o to, zeby "paka" na przyczepie byla taka sama jak w Scanii. Jezeli powierzchnia ladunkowa na przyczepie bedzie np. o 2 metry dluzsza to dluzyca bedzie wypelniac tylko centralna czesc przyczepy, przez co dwie klonice (pierwsza i ostatnia) beda puste za to ciezarowka bedzie wypelniona od sciany az do zurawia. Nie wiem czego tu nie rozumiec. Zobacz zabudowe tego Actrosa i na przyczepe, fakt, ze przyczepa jest w wersji tridem, ale zabudowa zarowno na przyczepie, jak i na ciezarowce sa takie same. Właśnie moja produkcja i reprodukcja zmierza ku temu aby zabudowy były jednakowe. Tu pokazałeś tandem, tridem to 3 osie tak nie czepiając się Co do rodzaju zabudowy to temat rzeka i spory jak faktycznie ma to wyglądać nie do końca są celne, wolne przestrzenie, puste kłonice skrajne, tu pokazane jest jak rozwiązać problem, można zmniejszyć rozstaw kłonic i nic się nie marnuje (przyczepa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Oczywiscie, ze mozna zmienic rozstaw klonic i o to mi miedzy innymi chodzilo na samym poczatku - jak zamierzasz to rozwiazac ;). Mnie chodzilo o to, zeby zarowno przyczepa jak i Scania byly jak to sie mowi "z tej samej parafii". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 13 Maja 2013 Autor Share Napisano 13 Maja 2013 Dawno nie aktualizowałem ale teraz też nie za bardzo mam co pokazać z braku czasu. Rozbroiłem Scanię, skróciłem spoilery dachowe jak to jest w prawdziwych solówkach, dodałem skrzynki narzędziowe i nawet kilka drobiazgów do skrzynki, nowy zderzak z tyłu auta, tablice rejestracyjne. W przyczepie tylko przemalowałem zderzak dodałem fartuch i błotniki, które wyszły mi nie udolnie Kilka przydatnych drobiazgów Z racji, że ramy są jeszcze nie zabudowane przymierzyłem kontenery i nawet nieźle to wygląda Najbardziej lubię taki widok na niemieckich drogach:) Reszta nie wiem kiedy, chyba dopiero w zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 Fajnie wyglada to razem z przyczepa, podoba mi sie otwierana szafka na narzedzia. Mala uwaga co do tylnego zderzaka ze swiatlami w Scanii - skoro ma to byc ciezarowka do przewozu dluzycy, to jest on o wiele za nisko i jakbys takim pojazdem wjechal do lasu po drewno, to pewnie wyjechalbys juz bez zderzaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi