Skocz do zawartości

Co sądzicie na temat tej figurki ?Co do poprawy co do zmian?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Oto moja pierwsza figurka wykonywana w skali 1:35. Model w dalszym ciągu w fazie pracy na razie udało mnie wykonać to co widoczne na zdjęciach. Co o tym sądzicie co do poprawy, co do zmienienia.

Zdjęcia nie udały mi się zbytni bo zostały robione wieczorem. Może jutro uda mi się zrobić w lepszym oświetleniu.

3a4cdad6a1eaf14am.jpg

8fe2f13914d05385m.jpg

5c904da4163d73a8m.jpg

5f31fb946f757020m.jpg

Napisano

Po pierwsze- Figurka pochodzi z roku 1944 a więc ta szara góra jest wybitnie nie na miejscu- powinna być w kolorze spodni a guziki powinny być srebrne oraz zrób "wrone" w kolorze brudo białym.

Po drugie buty powiy być całe brązowe albo czarne.

Po trzecie wycieniuj tawrz i dłonie twojej figurki.

Z resztą jeśli dajesz jakąś figurke do oceny to ją kończ.

Twój gośc powinien wyglądać mniej-więcej tak:

DR-70008.jpg

Napisano

Dzięki za podpowiedzi fakt pas i klamra nie zostały nawet ruszone podobnie jak włosy. Ale jak podcieniować twarz i ręce ?? Człowieka maluję po raz pierwszy więc nie za bardzo wiem jak się do czegoś zabierać.

Jeszcze raz dzięki.

Acha zestaw z którego pochodzi figurka właśnie w kolorze szarym proponował pomalowanie góry munduru.

Napisano
Człowieka maluję po raz pierwszy więc nie za bardzo wiem jak się do czegoś zabierać.

generalnie potrzebne są Tobie cienie i rozjaśnienia jak w każdym modelu, robi się to farbami olejnymi dla plastyków lub też każdymi innymi, poczytać na ten temat możesz w różnych miejscach, osobiście używam zwykłych akrylowych farb modelarskich, w swoich ostatnich figurkach stosowałem technikę laserunku, polega ona na nakładaniu kolejnych cienkich warstw farby o zmienionym odcieniu (np. od ciemnej do coraz jaśniejszej)

na początek możesz spróbować zapuścić w okolice nosa, oczu, ust trochę rozcieńczonej ciemniejszej farby (np. cielisty z dodatkiem rdzawego lub brązu) i przetrzeć delikatnie twarz suchym pędzlem jaśniejszym kolorem (np. celisty z dodatkiem bieli), jak się spodoba to możesz ćwiczyć dalsze techniki

powodzenia, Jędrek

Napisano

Hmmm źle zadałem pytanie

Chodzi mi o to gdzie na twarzy człowieka zastosować cieniowanie. Pojazdy są łatwiejsze tam gdzie jakieś załamanie tam cieniuje. A człowiek ? Czy czoło nos i np kark cieniować tak samo ? Czy nie zrobi się po prostu całkowicie blady ?

Usiłowałem zobaczyć coś w lustrze ale albo jestem daltonistą albo za bardzo opalony i to równomiernie

W każdym bądź razie oczy i buzię zakropiłem skin shadow Pactry i wytarłem wacikiem. A co z cieniowaniem rozjaśniającym ? Czy na wszystkie partie twarzy nakładać tak samo suchym pędzlem czy jakoś wyróżnić poszczególne miejsca ?

Napisano

Nie żebym się znał, ale chyba "jaśniejsze" powinnien być płat czołowy, nos, kości policzkowe. No a w zagłębienia ciemniejszy odcieć (oczy itp).

Chyba.

pozdr

Napisano

dziagwa dobrze radzi

a zamiast stawać przed lustrem możesz postawić figurkę po lampką w ciemnym pokoju - zobaczysz, które płaszczyzny są oświetlone a które wpadają w cień, wszelkie zagłębienia i bruzdy oczywiście ciemniejsze,

możesz też poprzeglądać przewodniki w sieci np. Vallejo, zaleźć można również polskie strony (lub artykuły) poświęcone malowaniu figurek

Jędrek

Napisano

Wszystko ok ale kości policzkowe nie powinny być bardziej "opalone" ? W końcu słońce na tę część twarzy bardziej operuje niż np na gardło.

Postawiłem też figurkę w ciemnym pokoju i podświetliłem ją lampką. Nie za bardzo dało efekt gdyż światło padało za bardzo punktowo.

Ale za to świeca .... to daje dopiero prawdziwy podgląd na każde załamanie.

Dzięki za pomysł .

Napisano

najpierw : to trzeba by zatytułowac dzieło. Ten wyglada na luzaka, bez broni, chełmu, Czyli na przepustce, moze mysli o jakiejś Heldze. Czyli umyty i ogolony, wypoczety..........a może już po wszystkim