stefan1965 Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Jakiś czas temu na tutejszym pchlim targu zwanym carboot-em (mieszkam w UK) nabyłem drogą kupna jeden z najpiękniejszych statków z napędem wiatrowym Thermopylae. Model firmy Revell w skali 1/96. Bardzo się ucieszyłem gdyż wcześniej byłem szczęśliwym posiadaczem Revelowskiego Cutty Sark-a w jednakowej skali 1/96. Zresztą od wielu lat twierdzę że tea clippery są najpiękniejszymi żaglowcami jakie kiedykolwiek powstały. I dwa takie czekają na mnie. Pudełko Thermopylae praktycznie nie istnieje ale za bodajże 8 ciurlików to te części bym w kieszeni przetransportował Porównanie kadłubów U góry Cutty na dole Thermopylae. Nawet naszła mnie chęć zrobienia np. na sterburcie Cutty a na bak Thermopylae. Połówki kadłubów są kompatybilne. Taki sobie inbox Według zasięgniętej wiedzy kadłuby są do zaakceptowania nawet wierniejszy podobno jest w stosunku do thermopylae niż do Cutty sark-a. I teraz przejdźmy do subtelnych różnic wykazanych przez revella. Będę zamieszczał instrukcje naprzemiennie Jeszcze są drobne różnice z topsail-em i różnice w olinowaniu stałym i ruchomym. Niestety nie zachowała się żadna dokumentacja techniczna ani Thermopylae ani Pedro Nuneza. Niestety Pedro Nunez od 1907-go spoczywa sobie spokojnie na dnie storpedowany przez Portuguese Navy. Zresztą nie ma też oryginalnej dokumentacji stoczniowej do Cutty Sarka. Autorytetem w tej dziedzinie jest David MacGregor i podobno dużo informacji może być zawarte w jego dwóch książkach Fast Sailing Ships oraz British and American Clippers. Jest jeszcze pozycja wydawnicza The Tea Clippers i podobno w niej także można znaleźć informacje odnośnie Thermopylae. Będę starał się zdobyć te książki ale podobno nie jest lekko. Prosiłbym o wszelkie informacje jakie moglbyście posiadać o Thermopylae,Co do Cutty Sarka to od mojego domu do Greenwich mam niecałe trzy godziny jazdy. Odnośnie prac nad tymi statkami to najpierw muszę wyremontować pokój na warsztat. Liczę że na jesień wystartuję i popełnie te dwa żagle przy waszej wydatnej pomocy. Ahoj Stefan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi