Dziktrans Napisano 25 Kwietnia 2013 Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Siemanko!!!!! Jestem początkującym modelarzem i chciałbym wiedzieć jak wydłużać ramę dodawać osie oraz robienie zawiasów. A i jeszcze przy okazji jak można zrobić jakieś pierdoły do wnętrza. Pozdrawiam Dziku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert.bednarczyk Napisano 26 Kwietnia 2013 Share Napisano 26 Kwietnia 2013 Siemanko!!!!!Jestem początkującym modelarzem i chciałbym wiedzieć jak wydłużać ramę dodawać osie oraz robienie zawiasów. A i jeszcze przy okazji jak można zrobić jakieś pierdoły do wnętrza. Pozdrawiam Dziku. Ramę przeciąć - nawiercić otwory - uzbroić sztywnym drutem, obłożyć mocną (czyli twardą po wyschnięciu), chemoutwardzalną masą modelarską (najtwardsze są różne rzeźbiarskie), starając się nadać jej kształ reszty konstrukcji, a po całkwowitym wyschnięciu obrobić pilnikami i papierem ściernym. Zawiasów najlepiej poszukać w zestawach części fototrawionych, można się też bawić samemu, używając wszystkiego co jest w najbliższym otoczeniu - blaszek (dobre są miękkie, ołowiane), arkuszy plastiku (są dostępne w sklepach), drucików, a nawet brystolu. Kwestią istotną jest o jakiej skali mówimy bo w 1/72 czy 1/48 może być ciężko, a w większych znacznie łatwiej. Gorzej z odpowiedzią jak robić "jakieś pierdoły" bo to już zależy od interpretacji tego niezwykle rozległego pojęcia. A na przyszłość jeśli nie chcesz uzyskiwać odpowiedzi jak od Kamila postaraj sie być bardziej precyzyjny RB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziktrans Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2013 Siemanko!!!!!Jestem początkującym modelarzem i chciałbym wiedzieć jak wydłużać ramę dodawać osie oraz robienie zawiasów. A i jeszcze przy okazji jak można zrobić jakieś pierdoły do wnętrza. Pozdrawiam Dziku. Ramę przeciąć - nawiercić otwory - uzbroić sztywnym drutem, obłożyć mocną (czyli twardą po wyschnięciu), chemoutwardzalną masą modelarską (najtwardsze są różne rzeźbiarskie), starając się nadać jej kształ reszty konstrukcji, a po całkwowitym wyschnięciu obrobić pilnikami i papierem ściernym. Zawiasów najlepiej poszukać w zestawach części fototrawionych, można się też bawić samemu, używając wszystkiego co jest w najbliższym otoczeniu - blaszek (dobre są miękkie, ołowiane), arkuszy plastiku (są dostępne w sklepach), drucików, a nawet brystolu. Kwestią istotną jest o jakiej skali mówimy bo w 1/72 czy 1/48 może być ciężko, a w większych znacznie łatwiej. Gorzej z odpowiedzią jak robić "jakieś pierdoły" bo to już zależy od interpretacji tego niezwykle rozległego pojęcia. A na przyszłość jeśli nie chcesz uzyskiwać odpowiedzi jak od Kamila postaraj sie być bardziej precyzyjny RB. Dziękuje za odpowiedź a jeśli chodzi o te pierdoły to chodzi mi o akcesoria wnętrza typu proporczyki paczki papierosów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi