Skocz do zawartości

Катюша БМ-13 1/35

Lop3zpk

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniałem dodać. Potem możesz też zrobić brudzenie na sucho (kuż)

Po brudzeniu na mokro malujesz model przezroczystym matem i tzw. suchym pędzlem robisz kuż. Jeżeli malujesz humbrolami to zrób to kolorem 35. Namocz nim spory pędzel z miekim włosiem, i wytrzyj jego zawartość w szmatkę. Wycieraj dotąd aż bedzię bardzo mało widzoczny ślad ( ja sprawdzam cz wystarczająco suchu to podwoziu którego nie widać ) i tyle .

Lop3zpk pamiętaj, że łatwiej jest zrobić model czysty niż realistycznie ubrudzony i zniszczony.

Skoro pisałeś, że jesteś początkujący, poczytaj na forum o sposobach brudzenia i imitacji zużycia na modelach, pozaglądaj do warsztatów. To naprawdę spory rozdział modelarstwa.

Ja proponowałbym Ci zacząć naukę brudzenia od lekkiego zakurzenia Twojej Kasieńki...

kuż
A co to za cholerstwo jest?

Z całym szacunkiem dla Twoich rad, ale kurz i błoto ma wiele odcieni i te podpowiedzi nieco mijają się z tym co jest w rzeczywistości.

Nie wszędzie występuje kurz o numerze Humbrol 35

Dziękuję za rady, bardzo się przydadzą. Wczoraj pół dnia i nocy siedziałem na tym forum w poszukiwaniu informacji na ten temat, no i patrzałem na dioramki. Jeśli znajdę czas w ten weekend, spróbuję trochę Kasieńkę upaćkać

No i jestem w trakcie robienia Tygrysa więc mam nadzieje że czas się znajdzie

Pozdrawiam i dziękuję

erykqaz, byłem dziś w sklepie w celu kupienia sidoluxu i było ich tam od groma i ciut ciut, nie kupiłem żadnego bo nie wiedziałem który wybrać. Szukałem na forum odpowiedzi ale nie znalazłem.

Jaki dokładnie sidolux muszę zakupić? czy jest to obojętnie?

Więc tak...

W dziale z powitaniami i przedstawianiem się wyjaśniłem że jestem mega początkujący. Przedstawiam wam mój model Katjuszy od ZVEZDY.

Potrafię (przynajmniej tak mi się wydaje) jak narazie w miare normalnie sklejać, choć zdarza mi się lać za dużo kleju, malowanie ( wiem, bardzo ważna rzecz) jest u mnie tragiczne, co widać na fotkach. Tylko farba i pędzel.

Ten model to mój 4. w kolekcji.

Nie zdziwiłbym się gdyby był to najgorszy model przedstawiony jak dotąd na tymże forum

Bądźcie delikatni

Nie zamierzam być delikatny. Jeśli to prawda co piszesz, że jesteś początkujący i to jest twój czwarty model to gratulacje. To, że malujesz pędzelkiem nie znaczy, że jesteś gorszym modelarzem. Początkujący nie zawsze ma po prostu kasę na te wszystkie bajery okołomodelarskie. Ja też zaczynałem od pędzelka. Po prostu Katiuszka dopiero wyjechała z fabryki i tyle. A Twój model mimo, że malowany pędzelkiem, taki sterylny prosto z hali fabrycznej - bardziej mi się podoba niż niektóre napompowane żywicami i blaszkami i opsikane aerkiem maszkarony upruszone bez umiaru pigmentami i błotem po dach. Rób swoje, miej z tego frajdę a doświadczenie i umiejętności przyjdą same.

Teusz, obrazek się nie chce wczytać, a wchodząc pod link wyświetla mi się błąd, mówiący o braku dostępu do strony

Panie Pawle, dziękuję za miłe słowa, chciałbym żeby te umiejętności przyszły szybko

Nie przesadzaj z tą szybkością. Z każdym kolejnym zbudowanym modelem będziesz się czegoś uczył. Mnie bierze cholera jak początkujący modelarz, ledwo co sklei porządnie model, ale za to go usyfi jak tylko można. I jeszcze co po niektórzy piszą mu, ale super wykonana praca. Nie ma nic gorszego jak samo uwielbienie. Mam nadzieję, że twoje następne modele będą co raz lepsze, czego ci życzę. Ta Katiusza jest wykonana ładnie. A do wersji defiladowych były malowane nie tylko obręcze ale i pół koła.

Pomalowałem ją w wersji defiladowej, jakoś gryzł mi się bardzo ten biały na kantach i kołach, więc zmazałem go. Zostawię go chyba w tej wersji, która jest przedstawiona na powyższych zdjęciach

Ogólnie to ten mój model też mi się podoba, tylko z jednym mam zawsze problem, z przyklejaniem szyb. Na pierwszej fotce widać jak szyba odstaje. Ponadto przy malowaniu nie zamaskowałem szyb ( chwilowy brak środków na kupienie czegokolwiek do maskowania taka bida) i troszkę maznąłem farbą. To poprawie, no i jeszcze przydało by się kupić w końcu ten sidolux