The Stig Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Cześć wszystkim.Obecnie wykonuję model Pz.Kpfw.IV z Dragona w skali 1/35, robię go w malowaniu DAK no i tu się nasuwa moje pytanie,prosiłbym o jakiś krótki tutorial (lub opis) odnośnie pomalowania szmat czy też brezentów a dokładnie chodzi mi o to jak uzyskać efekt cieni,tak aby kolory były jasne na płaszczyznach a ciemne w zagięciach materiału oraz jakie kolory farb użyć do tego celu i jakie farby (modelarskie czy dla plastyków)?Widziałem że takie plandeki malowane są na odcienie brązu lub też oliwkowej zieleni i nie jestem pewien jaki kolor jest prawidłowy?Przy okazji chciałem się też dowiedzieć jaki kolor powinien mieć pokrowiec na wycior (podejrzewam że taki sam jak plandeka brezentowa ale wole się upewnić)?Co do samej plandeki zrobię ja z chusteczki i wikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Wystarczyło w szukajkę wpisać "plandeka" viewtopic.php?f=118&t=33640&hilit=plandeka Może coś podejrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Wystarczyło w szukajkę wpisać "plandeka"viewtopic.php?f=118&t=33640&hilit=plandeka Może coś podejrzysz. Dziękuje za odpowiedź drogi Grzesiu,tylko mi chodzi bardziej o to jak pomalować taką plandekę?I jakie kolory użyć do tego oraz jaki rodzaj farb będzie najlepszy?Gdzieś widziałem jak ktoś pomalował większe płaszczyzny na blady odcień a miejsca zagięć i fałd na ciemny tego samego koloru i tu nie bardzo wiem jak to osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Miło, że mój wątek się przydał. Jakie kolory? Hmm takie które są ci potrzebne. A farby chyba nie trzeba wybierać, bo ja malowałem kilkoma (pactra, tamiya i tp.) I zawsze było tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Miło, że mój wątek się przydał. Jakie kolory? Hmm takie które są ci potrzebne. A farby chyba nie trzeba wybierać, bo ja malowałem kilkoma (pactra, tamiya i tp.) I zawsze było tak samo. To już wiem że farby modelarskie.Dzięki za odpowiedź.Jeszcze jedno pytanie: - Jaki kolor powinny mieć plandeki brezentowe oraz pokrowiec na wycior czołgów niemieckich w malowaniach z Afryki?Jak wcześniej wspomniałem widziałem odcienie brązu i zieleni i tu pytanie który jest prawidłowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Uważaj z wikolem bo jak przesadzisz chusteczka zmieni ci się w gładką zastygłą breje. Ja jeśli plandeka ma być rozłożona maczam ją w nitro i kładę na model przez co się ładnie przyczepa nie tracąc faktury a usztywnia się jeszcze przy malowaniu humbrolem i jeszcze następną warstwą olejnych dla plastyków aby odpowiednio dobrać kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi