Jacek Kryszak Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Chciałbym zaprezentować swój mały projekt. Będzie to konwersja gotowego metalowego modelu kolekcjonerskiego w skali 1/18 firmy Auto Art na auto którym Krzysztof Hołowczyc z Maciejem Wisławskim startowali w 15 Zimowym Rajdzie Dolnośląskim czyli auto o numerze rejestracyjnym 206 NAN 75. Do przeróbki wybrałem wersję z 2001 r. W modelu trzeba zmodyfikować przedni zderzak oraz wymienić felgi. Dawcą wzoru felg został Peugeot 207 S 2000 gdyż ma on bardzo podobne felgi do tych z 206 stki. Zamierzam wykonać żywiczną kopię, która potem zmodyfikuję. Opony pozostaną z modelu dawcy. Przerobieniu ulegną też zawiasy maski silnika tak aby wyglądały jak najbardziej realistycznie gdyż sposób otwierania maski wykonany przez Auto Art dalece mnie nie zadowala. Kalkomanie na zamówienie wykonał kolega Bujon z forum www.modelowanie.fora.pl za co jestem ogromnie wdzięczny. Na chwilę obecną model bazowy został rozebrany na cześci pierwsze i pozbawiony grafiki i farby przy pomocy specyfiku o nazwie Scansol. Po wykonaniu wspomnianych zawiasów i innych drobnych prac modelarskich nadwozie i jego elementy zostaną pomalowane podkładem Mr. White, następnie malowanie , kalkomanie itd... W perspektywie mam także wykonanie od nowa klatki gdyż fabryczna mi się nie podoba. Dawca: Cel : Postęp prac: Jeśli projekt mi się uda to następna do przeróbki będzie Subaru Impreza 555, z auta Vatanena na oczywiście Hołka i Wiślaka oraz nowo wydany model Citroena DS 3 WRC firmy Norev na wersję RRC Kubicy W 206 stce poprawiłem już wcześniej szyby reflektorów, producent zrobił na nich jakieś koszmarne poziome linie powodujące efekt zmatowienia, poprawiłem to szlifując szybki, a następnie polerując pastą Tamiya, efekt jest dużo lepszy ale do doskonałości reflektorów z modelu Tamiya 1/24 to daleko. Przed : Po: Mały postęp prac, wymyśliłem i wykonałem sposób otwierania maski silnika tak aby wyglądało to jak najbardziej realistycznie. Okazało się to bardzo proste do wykonania, wystarczyło wywiercić otworki w nadwoziu, wkleić w nie tuleje wykonane z igły lekarskiej, z drucika ugiąć zawiasy, do maski będą przyklejone kawałki tej samej igły w które będą wsuwane końce drucików zawiasu. Igły wklejone w maskę będą zamaskowane polistyrenową konstrukcja wewnętrzną maski która zamierzam wykonać. Wykonana przegroda w komorze silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Z reflektorami troche się pospieszyłeś. W p 206 są 2 typy reflektorów tzw gładka szyba z prążkami jak na fotce, wcześniej był inny wzorek (na dole) Nie mam w zasobach zdjęć danej fury więc trudno mi określić jakie były by właściwe dla danego auta. Projekt zacny i ambitny Pozdrawiam, kibicuję i życzę powodzenia Fotki zapodane z znanego portalu aukcyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 28 Maja 2013 Autor Share Napisano 28 Maja 2013 To sa reflektory panoramiczne te z prążkami, a te bez to całopowierzchniowe. Tylko 206 WRC z 1999 r miały panoramiczne, pozostałe już całopowierzchniowe. 206 Hołka ma takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi