Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na tym forum jak i pierwszy model po bardzo długiej przerwie.

Właściwie to dopiero zaczynam przygode z modelarstwem. Kiedyś składałem modele z tatą ale to raczej była zabawa.

Planowałem zacząć dużo wcześniej ale miałem wyjazdową pracę i niedało się tego pogodzić. Wkońcu osadziłem się na dłużej w uk i mam teraz czas na rozwijanie zainteresowań:)

Licze na waszą pomoc bo jestem początkującym modelarzem.

Wszystkie sugestię, uwagi i komentarze mile widziane:)

Na pierwszy ogień trafił Mitsubishi A6M5c Zero w skali 1/48 firmy Tamiya.

Postaram się go wykonać najlepiej jak potrafię. Nie przewiduje żadnych dodatków ani ulepszeń.

Malowanie wykonam pędzlem prosto z pudełka. Troszke zaskoczył mnie zielony kolor form...

Ogólnie formy wyglądają wporządku, niema żadnych uszkodzeń ani przesunięć form.

Pudełko i zawartość:

1_zps4255c0e5.jpg

Zdążyłem wyciąć i sklejić kilka elementów silnika. Posklejałem je i zrobiłem fotki.

Jakość zdjęć nie jest powalająca ale postaram się to jeszcze poprawić w przyszłości.

Robiłem je przy świetle dziennym z białą kartka odbijającą światło. Aparat trzymałem w odległości 10-15 cm od fotografowanych części. Przy wiekszech odległościach gdzie trzeba było użyć zooma nie potrafiłem ustawić ostrości.../

Fotki sklejonych elementów:

2_zpsa871632e.jpg

3_zps4e5bd856.jpg

4_zps1fe56e9d.jpg

Pracuje systemem 4 na 4 ( 4 dni wolne 4 w pracy) po 12 godzin. Niby sporo czasu ale jak to już bywa zawsze coś wypadnie. Szczegulnie jak się mieszka z dziewczyną:) No i jeszcze 8 miesięczna kotka mi tu psoci po domu:P Postaram się przynajmniej raz w tygodniu popracować przy modelu i informować was o tym.

Napisano

Miałem troszke czasu i zrobiłem minimalny postęp.

Oszlifowalem osłone silnika i smigło.

Nałożyłem też podkład Revell Aqua Color Basic na widoczne poniżej elementy.

Troszke przerażają mnie te smugi....

5_zpsfaccc1a1.jpg

Napisano

Dramatu nie powinno być przez te smugi jak dobrze położysz właściwe kolory potem. Ale nawet jak malujesz pędzlem to podkład lepiej kłasć z puszki - podkłady modelarskie albo zwykłe samochodowe (niektóre typy) można dostać w spray-u za kilkanaście złotych. Osobiście polecam matowy kolor szary jako najbardziej uniwersalny. Jedna puszka starczy na wiele modeli

Napisano (edytowane)

Dzięki za radę. Kupując podkład miałem na uwadze taki w sprayu z tamiyay.

Zrezygnowałem z tej opcji z obawy o rozprysk, małe drobinki latające dookoła,

pamiętam jak kiedyś malowałem ramę od roweru, musiałem potem ścierać taki drobny meszek w całym pokoju.

Mój warsztacik jest dosyć ubogi, schowany w szafce i rozkładany tylko częściowo na małym blacie.

Oglądałem Twoją kolekcje figurek z W40K, też chciałbym tak pięknie malować...

Wczoraj zacząłem położyłem pierwszą warstwe farby na kilka elementów.

Dzisiaj położę druga warstwe a jutro trzecią i dodam fotki.

Edytowane przez Gość
Napisano

Problem jest taki że niestety nie mam garażu, piwnicy, strychu ani ogrodu...

Może coś z tym wykąbinuje kiedyś.

Na taki podkład nałożony sprayem farba wchodzi za pierwszym razem?

Malowanie będzie takie jak z pudełka, nic specialnego.

Napisano

Złożyłem na sucho. Kilka fotek z postępów:

6_zpsad49b979.jpg

7_zps47811b37.jpg

8_zps5fbe67b3.jpg

Kokpit, śmigło i osłona silnika:

9_zps7d6440bc.jpg

10_zps192070aa.jpg

11_zpsf2e3d158.jpg

12_zps869eaa09.jpg

Nałożyłem 4 warstwy farby. na wszystkie elementy. W kokpicie zostały jeszcze detale do zrobienia.

Na osłonie widać ślady po pędzlu, jutro pomaluje to raz jeszcze ale to chyba nic nie da...

Wyciąłem jeszcze kilka części i pomalowałem podkładem:

13_zpsa9dd3a61.jpg

Napisano

Hej.Mysle ze lepszym a w sumie najlepszym podkladem bedzie jakakolwiek emalia Humbrola czy Revella.Kladzie sie naprawde dobrze jak na pedzel.

Zadziwiaja mnie te wynalazki roznych firm;w tym przypadku podklad pod akryle...

Przeciez wystarczy Humbroll lub Revell i 24h i mamy pancerny podklad.

Takze panowie,jak robicie modele na czas to akryle sa ok;jesli robicie je dla siebie uzywajcie H lub R bo warto.

Pozdrawiam wojtas.

Napisano
Hej.Mysle ze lepszym a w sumie najlepszym podkladem bedzie jakakolwiek emalia Humbrola czy Revella.

Ja mam Revell Aqua Color Basic i to napewno nie jest emalia, ma przyjemny zapach. Zobaczymy czy nie zejdzie razem z taśmą maskującą.

Napisano
Smugi na osłonie widać delikatnie, ale i tak jest nieźle jak na pierwsze malunki pędzlem. Jak Ci to będzie mocno przeszkadzać to papierem ściernym na mokro przeszlifuj do gładkości.

Użyłem papieru o gradacji 2000 od strony dolnej.

Wyglądało tak samo jak wcześniej tylko troszkę jaśniej i z półmatu zrobił się mat... w jednym miejscu przebiło do podkładu.

Zamalowałem całość raz jeszcze. Nie będę już tego ruszać.

Pomalowałem kilka szczegółów kokpitu i jutro dodam kalki.

Dodam też kilka fotek z postępów.