Marcin89 Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum jak i pierwszy model po bardzo długiej przerwie. Właściwie to dopiero zaczynam przygode z modelarstwem. Kiedyś składałem modele z tatą ale to raczej była zabawa. Planowałem zacząć dużo wcześniej ale miałem wyjazdową pracę i niedało się tego pogodzić. Wkońcu osadziłem się na dłużej w uk i mam teraz czas na rozwijanie zainteresowań Licze na waszą pomoc bo jestem początkującym modelarzem. Wszystkie sugestię, uwagi i komentarze mile widziane:) Na pierwszy ogień trafił Mitsubishi A6M5c Zero w skali 1/48 firmy Tamiya. Postaram się go wykonać najlepiej jak potrafię. Nie przewiduje żadnych dodatków ani ulepszeń. Malowanie wykonam pędzlem prosto z pudełka. Troszke zaskoczył mnie zielony kolor form... Ogólnie formy wyglądają wporządku, niema żadnych uszkodzeń ani przesunięć form. Pudełko i zawartość: Zdążyłem wyciąć i sklejić kilka elementów silnika. Posklejałem je i zrobiłem fotki. Jakość zdjęć nie jest powalająca ale postaram się to jeszcze poprawić w przyszłości. Robiłem je przy świetle dziennym z białą kartka odbijającą światło. Aparat trzymałem w odległości 10-15 cm od fotografowanych części. Przy wiekszech odległościach gdzie trzeba było użyć zooma nie potrafiłem ustawić ostrości.../ Fotki sklejonych elementów: Pracuje systemem 4 na 4 ( 4 dni wolne 4 w pracy) po 12 godzin. Niby sporo czasu ale jak to już bywa zawsze coś wypadnie. Szczegulnie jak się mieszka z dziewczyną No i jeszcze 8 miesięczna kotka mi tu psoci po domu:P Postaram się przynajmniej raz w tygodniu popracować przy modelu i informować was o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Fajny model Powodzenia i czekam na aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin89 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Miałem troszke czasu i zrobiłem minimalny postęp. Oszlifowalem osłone silnika i smigło. Nałożyłem też podkład Revell Aqua Color Basic na widoczne poniżej elementy. Troszke przerażają mnie te smugi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Dramatu nie powinno być przez te smugi jak dobrze położysz właściwe kolory potem. Ale nawet jak malujesz pędzlem to podkład lepiej kłasć z puszki - podkłady modelarskie albo zwykłe samochodowe (niektóre typy) można dostać w spray-u za kilkanaście złotych. Osobiście polecam matowy kolor szary jako najbardziej uniwersalny. Jedna puszka starczy na wiele modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin89 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki za radę. Kupując podkład miałem na uwadze taki w sprayu z tamiyay. Zrezygnowałem z tej opcji z obawy o rozprysk, małe drobinki latające dookoła, pamiętam jak kiedyś malowałem ramę od roweru, musiałem potem ścierać taki drobny meszek w całym pokoju. Mój warsztacik jest dosyć ubogi, schowany w szafce i rozkładany tylko częściowo na małym blacie. Oglądałem Twoją kolekcje figurek z W40K, też chciałbym tak pięknie malować... Wczoraj zacząłem położyłem pierwszą warstwe farby na kilka elementów. Dzisiaj położę druga warstwe a jutro trzecią i dodam fotki. Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin89 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Problem jest taki że niestety nie mam garażu, piwnicy, strychu ani ogrodu... Może coś z tym wykąbinuje kiedyś. Na taki podkład nałożony sprayem farba wchodzi za pierwszym razem? Malowanie będzie takie jak z pudełka, nic specialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin89 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Złożyłem na sucho. Kilka fotek z postępów: Kokpit, śmigło i osłona silnika: Nałożyłem 4 warstwy farby. na wszystkie elementy. W kokpicie zostały jeszcze detale do zrobienia. Na osłonie widać ślady po pędzlu, jutro pomaluje to raz jeszcze ale to chyba nic nie da... Wyciąłem jeszcze kilka części i pomalowałem podkładem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Hej.Mysle ze lepszym a w sumie najlepszym podkladem bedzie jakakolwiek emalia Humbrola czy Revella.Kladzie sie naprawde dobrze jak na pedzel. Zadziwiaja mnie te wynalazki roznych firm;w tym przypadku podklad pod akryle... Przeciez wystarczy Humbroll lub Revell i 24h i mamy pancerny podklad. Takze panowie,jak robicie modele na czas to akryle sa ok;jesli robicie je dla siebie uzywajcie H lub R bo warto. Pozdrawiam wojtas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin89 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Hej.Mysle ze lepszym a w sumie najlepszym podkladem bedzie jakakolwiek emalia Humbrola czy Revella. Ja mam Revell Aqua Color Basic i to napewno nie jest emalia, ma przyjemny zapach. Zobaczymy czy nie zejdzie razem z taśmą maskującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin89 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Smugi na osłonie widać delikatnie, ale i tak jest nieźle jak na pierwsze malunki pędzlem. Jak Ci to będzie mocno przeszkadzać to papierem ściernym na mokro przeszlifuj do gładkości. Użyłem papieru o gradacji 2000 od strony dolnej. Wyglądało tak samo jak wcześniej tylko troszkę jaśniej i z półmatu zrobił się mat... w jednym miejscu przebiło do podkładu. Zamalowałem całość raz jeszcze. Nie będę już tego ruszać. Pomalowałem kilka szczegółów kokpitu i jutro dodam kalki. Dodam też kilka fotek z postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi