KrzychuP Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam zakladam tn wątek ponieważ przyda mi się Wasza pomoc( a po za tym 3 miesiące przerwy od klejenia zrobiły swoje) a startuję z tym : model ma wypukłe linie podziału,więc wypadało by ryć.Moje obawy sprowadzają się do samej czyności (rycia),to sobie wymyślilem tak: 1.Zostawić wypukłe linie ,tylko jak ogarnąć łączenia połówek kadłuba i przejście skrzydło-kadłub na wypadek szachlowania i szlifowania. 2.Zeszlifować model na gładko i olać linie(w końcu to 1/72) 3. Ryć(niby wiem czym i wiem jak ale nie wychodzi)po za tym nie mam planów. Liczę na Waszą pomoc,dzisiaj już nic nie ruszam bo się lekko zwichrowałem ,ale jutro coś polepię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziu Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Wersja jednomiejscowa ale linie takie same: http://richard.ferriere.free.fr/ , zakładka plans 3-vues, Aermacchi MB-326. To jest to. I jeszcze http://www.the-blueprints.com/vectordrawings/show/5313/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Października 2013 Autor Share Napisano 17 Października 2013 Dobra mala zmiana planów lepię to: niby to samo ale nie do końca skala 1/48 MB w 72 czeka na lepsze czasy ,a tu skromny In-box malowanie albo Brazylia albo Afryka Południowa jeszcze nie wiem.Reszta jutro z rana. Przepraszam za zdjęcia ale robione na szybko tel. i tak się do roboty spóźnię Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Dobra coś tam podziałałem.Wymalowałem kabinę,starałem się ją wycieniować w stylu Costy ale nie wyszło poszedł oring w aerku.Aerograf zaczął kaszleć,pluć,charczeć naprawiłem dziada i narazie jest dobrze.Zdjęcia szału nie robią nie mogłem ustawić parametrów aparatu,coś tam jednak widać. Sam model nie jest zły typowy średniak Italeri.Początki ma jeszcze w ESCI ERTL,więc mogło być gorzej.Kilka blędów/pułapek które jak do tej pory znalazłem to: -za duża kalka z tablicą przyrządów ,co skutkuje nie ciekawym jej ułożeniem.Owszem można ją pociąć odpowiednio ale i tak efekt będzie średni,a wycinanie pojedynczych zegarów to dla mnie za dużo Poszedłem na łatwiznę i kalkę położyłem na żywca,efekt mocno nie ciekawy,jednak przy zamkniętej kabinie nie będzie się to tak rzucać w oczy. -ściankę działową należy przykleić pod innym kątem niż sugeruje to instrukcja,później uniemożliwi nam to zamknięcie oszklenia. -sporo nadlewek na łączeniach formy ale bez przesunięć ,da się to ogarnąć przy pomocy pilników i papieru ściernego,wypychacze często w widocznych miejscach jednak łatwych do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi