KrzychuP Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam zakladam tn wątek ponieważ przyda mi się Wasza pomoc( a po za tym 3 miesiące przerwy od klejenia zrobiły swoje) a startuję z tym : model ma wypukłe linie podziału,więc wypadało by ryć.Moje obawy sprowadzają się do samej czyności (rycia),to sobie wymyślilem tak: 1.Zostawić wypukłe linie ,tylko jak ogarnąć łączenia połówek kadłuba i przejście skrzydło-kadłub na wypadek szachlowania i szlifowania. 2.Zeszlifować model na gładko i olać linie(w końcu to 1/72) 3. Ryć(niby wiem czym i wiem jak ale nie wychodzi)po za tym nie mam planów. Liczę na Waszą pomoc,dzisiaj już nic nie ruszam bo się lekko zwichrowałem ,ale jutro coś polepię. Pozdrawiam. Cytuj
paziu Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Wersja jednomiejscowa ale linie takie same: http://richard.ferriere.free.fr/ , zakładka plans 3-vues, Aermacchi MB-326. To jest to. I jeszcze http://www.the-blueprints.com/vectordrawings/show/5313/ Cytuj
KrzychuP Napisano 17 Października 2013 Autor Napisano 17 Października 2013 Dobra mala zmiana planów lepię to: niby to samo ale nie do końca skala 1/48 MB w 72 czeka na lepsze czasy ,a tu skromny In-box malowanie albo Brazylia albo Afryka Południowa jeszcze nie wiem.Reszta jutro z rana. Przepraszam za zdjęcia ale robione na szybko tel. i tak się do roboty spóźnię Pozdro. Cytuj
KrzychuP Napisano 18 Października 2013 Autor Napisano 18 Października 2013 Dobra coś tam podziałałem.Wymalowałem kabinę,starałem się ją wycieniować w stylu Costy ale nie wyszło poszedł oring w aerku.Aerograf zaczął kaszleć,pluć,charczeć naprawiłem dziada i narazie jest dobrze.Zdjęcia szału nie robią nie mogłem ustawić parametrów aparatu,coś tam jednak widać. Sam model nie jest zły typowy średniak Italeri.Początki ma jeszcze w ESCI ERTL,więc mogło być gorzej.Kilka blędów/pułapek które jak do tej pory znalazłem to: -za duża kalka z tablicą przyrządów ,co skutkuje nie ciekawym jej ułożeniem.Owszem można ją pociąć odpowiednio ale i tak efekt będzie średni,a wycinanie pojedynczych zegarów to dla mnie za dużo Poszedłem na łatwiznę i kalkę położyłem na żywca,efekt mocno nie ciekawy,jednak przy zamkniętej kabinie nie będzie się to tak rzucać w oczy. -ściankę działową należy przykleić pod innym kątem niż sugeruje to instrukcja,później uniemożliwi nam to zamknięcie oszklenia. -sporo nadlewek na łączeniach formy ale bez przesunięć ,da się to ogarnąć przy pomocy pilników i papieru ściernego,wypychacze często w widocznych miejscach jednak łatwych do usunięcia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi