Skocz do zawartości

MB 326 Impala 1/72 Italeri

KrzychuP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakladam tn wątek ponieważ przyda mi się Wasza pomoc( a po za tym 3 miesiące przerwy od klejenia zrobiły swoje) a startuję z tym :

13214371615497664446.jpg

model ma wypukłe linie podziału,więc wypadało by ryć.Moje obawy sprowadzają się do samej czyności (rycia),to sobie wymyślilem tak:

1.Zostawić wypukłe linie ,tylko jak ogarnąć łączenia połówek kadłuba i przejście skrzydło-kadłub na wypadek szachlowania i szlifowania.

2.Zeszlifować model na gładko i olać linie(w końcu to 1/72)

3. Ryć(niby wiem czym i wiem jak ale nie wychodzi)po za tym nie mam planów.

Liczę na Waszą pomoc,dzisiaj już nic nie ruszam bo się lekko zwichrowałem ,ale jutro coś polepię.

Pozdrawiam.

• 1 month later...

Dobra mala zmiana planów lepię to:

25970478160402329781.jpg

niby to samo ale nie do końca skala 1/48 MB w 72 czeka na lepsze czasy ,a tu skromny In-box

88267493591438081136.jpg

malowanie albo Brazylia albo Afryka Południowa jeszcze nie wiem.Reszta jutro z rana.

Przepraszam za zdjęcia ale robione na szybko tel. i tak się do roboty spóźnię

Pozdro.

Dobra coś tam podziałałem.Wymalowałem kabinę,starałem się ją wycieniować w stylu Costy ale nie wyszło poszedł oring w aerku.Aerograf zaczął kaszleć,pluć,charczeć naprawiłem dziada i narazie jest dobrze.Zdjęcia szału nie robią nie mogłem ustawić parametrów aparatu,coś tam jednak widać.

83953960164639040756.jpg

95733703342379589494.jpg

93460223086605718593.jpg

Sam model nie jest zły typowy średniak Italeri.Początki ma jeszcze w ESCI ERTL,więc mogło być gorzej.Kilka blędów/pułapek które jak do tej pory znalazłem to:

-za duża kalka z tablicą przyrządów ,co skutkuje nie ciekawym jej ułożeniem.Owszem można ją pociąć odpowiednio ale i tak efekt będzie średni,a wycinanie pojedynczych zegarów to dla mnie za dużo Poszedłem na łatwiznę i kalkę położyłem na żywca,efekt mocno nie ciekawy,jednak przy zamkniętej kabinie nie będzie się to tak rzucać w oczy.

-ściankę działową należy przykleić pod innym kątem niż sugeruje to instrukcja,później uniemożliwi nam to zamknięcie oszklenia.

-sporo nadlewek na łączeniach formy ale bez przesunięć ,da się to ogarnąć przy pomocy pilników i papieru ściernego,wypychacze często w widocznych miejscach jednak łatwych do usunięcia.