Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie po ukończeniu Mana doszedłem do wniosku ze następnym modelem jaki pójdzie na warsztat będzie Volvo Fh 16,niestety model jest już częściowo sklejony i nie mam fotek z poprzednich etapów

ab66f6a66aca7ab4med.jpg

podwozie jest już na ukończeniu,pozostaje tylko dokleić kilka małych elementów:)

a86a6bd791953f29med.jpg

Doświadczeni zauważą na pewno kilka błędów typu braki przewodów i inne takie, ale jest to mój drugi model i bardzo się starałem i mnie się podoba.

Następnie przyszła pora na wnętrze:

408f0212a77d6e31med.jpg

936dbc5f539d69cdmed.jpg

c90f4c8ab01ef8d7med.jpg

we wnętrzu zostało mi naklejenie kalek oraz wsadzenie skromnej pościeli pościeli na wyrko,ale to juz kwestia detali i w miarę postępu prac będę uzupełniał takie drobiazgi.

po wnętrzu postanowiłem popracować przy kabinie

5ee99d55b2691895med.jpg

fc92e5e60edb4b6dmed.jpg

bc18f5442c43c589med.jpg

f1ef20bd50c2cfbemed.jpg

2642b8fab8b40399med.jpg

Kabinę i osłony między osiowe lakierowałem farbą samochodowa z palety VW "toffi brown"

Napisano

Witaj

Zdradź mi proszę sekret twojej techniki malowania bo tak dopieszczonego lakieru to ja dawno na tym forum nie widziałem.

Wnętrze też jest perfekcyjne w porównaniu z Manikiem.

Jeśli Sam to wszystko robisz to chylę czoła do samej ziemi.

Napisano

kiedyś lakierowałem prawdziwe samochody i tą umiejętność staram się stosować w modelarstwie,więc zaczynam od sklejenia możliwie wszystkich elementów kabiny potem ją matuje papierkiem 800 następnie nakładam 3 cienkie warstwy podkładu,po pomalowaniu podkładem czekam 24h do wyschnięcia,następnie szlifuje podkład na mokro papierem wodnym 1500 potem odtłuszczam benzyną ekstrakcyjną potem nanoszę aerografem 3 cienkie warstwy bazy czyli koloru po 10 minutach od ostatniej warstwy bazy daje 2 warstwy lakieru bezbarwnego następnego dnia wszystko szlifuje na mokro papierem 2500 i 3000 a na końcu poleruje pastą polerską

Napisano

Świetnie wyszło. Myślisz że da się nadać grabie jeszcze lepszy błysk i jednolitosc? Niestety ale farba modelarska ma tą ziarnistosc i widać takie mikro kropki. Kiedyś już próbowałem to zniwelować ale mimo to nie wszyslo. A może inna farbę?

Napisano
Witaj

Zdradź mi proszę sekret twojej techniki malowania bo tak dopieszczonego lakieru to ja dawno na tym forum nie widziałem.

Wnętrze też jest perfekcyjne w porównaniu z Manikiem.

Jeśli Sam to wszystko robisz to chylę czoła do samej ziemi.

Ty nie słyszałeś o takich ludziach, jak MartiniOCP? A swoją drogą była kiedyś na forum taka czarna scania. Robiła na mnie piorunujące wrażenie, a lakier mógłbym porównać tylko do fortepianowego. Ale że ludzie sklejają głównie scanię, a czasem też scanię, to niestety tematu tego odnaleźć nie dam rady

A ja się poskarżę na wnętrze. Jakieś takie na jeden kolor, bez detali, coś mi w nim nie leży. Poszalej może trochę z kolorystyką wnętrza

Pozdrawiam.

Napisano

Lakier pierwsza klasa, mnie tylko sie nie podoba tylne zawieszenie, w ogole ta rama od F serii mnie rozbraja w nowych FH, szkoda ze nie przerobiles tego na wlasciwa wersje.

Napisano

wiem wiem ze rama nie jest wogóle od tego modelu tak samo jak tunel,siedzenia i kilka innych elementów ale narazie jestem bez doświadczenia w tej dziedzinie i przerabiając model bez umiejętności raczej bym go zepsuł a szkoda by mi było modelu.W tego typu przeróbki postaram się pobawić jak trafi mi się jakiś model z drugiej ręki to będę się na nim uczył

Napisano

Dzisiaj troszeczke posiedziałem przy Volvie i zrobiłem tylne lampy i i przedni zderzak

ab284d2a6c4087b5med.jpg

1cca48b05bd702c5med.jpg

35f9cbd0bda1c90bmed.jpg

bbe72d9dc47e5eadmed.jpg

Napisano

Dbalosc o wykonczenie jest pierwszorzedna u Ciebie, dobra robota.

Napisano

po dość przerwie w pracach postanowiłem zabrać się za osłonę przeciwsłoneczną i lusterka

101159cb5f03030emed.jpg

cd0f353eab693488med.jpg

0877dd10e28fe02cmed.jpg

3ebd1e5efdb95e2amed.jpg

Dodam tylko ze lusterka nie są jeszcze skończone ponieważ jest to tylko główny kolor a część lusterek muszę jeszcze pomalować w czarny matowy,no i Italieri dało do lusterek niezbyt ciekawe kalki,dlatego postanowiłem ze lustra zrobię z folii lustrzanej.wraz z lusterkami malowałem osłonę przeciw słoneczną ,która składa się z dwóch części pierwszą pomalowałem w kolor budy a druga cześć w kolor czarny transparentny,to znaczy aby dolna część była prześwitująca.

Do kabiny wkleiłem szyby,nie była to prosta sprawę ponieważ nie wiem czy to we wszystkich zestawach tak jest u mnie przednia szyba była prawie takiej samej wielkości jak rama tej szyby i nie było za wiele miejsca na klej :( , ale po męczarniach jakoś się udało

9e241dbcb53c5aecmed.jpg

230d836a42c65a03med.jpg

Napisano

Witam ponownie dzisiaj skończyłem Volvo więc wstawiam fotki.Zdjęcia nie są idealnej jakości ponieważ jest bardzo brzydka pogoda i nie miałem jak zrobić fotek w plenerze

e80bfc336f7d80aemed.jpg

fbcb484c14a918a6med.jpg

30c72517fa6c327cmed.jpg