Skocz do zawartości

Mercedes 230GE DAKAR 1981 ESCI 1/24.

miki rempejcz.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem przedstawić wam model, który składałem od jakiegoś czasu. Na początku napiszę, że nie składałem modelu nowego, tylko "rekonstruowałem" to co ktoś kiedyś częściowo poniszczył. Zakupiony wóz miał wycięte drzwi, połamaną klatkę, mechanizm skrętnych kół jak i same koła poklejone, brak kilku istotnych elementów lub były, ale przyklejone w dziwnych miejscach itp. Model ogólnie dość prosty w składaniu, chociaż zdarzały się chwile w których chciałem uderzyć nim o ścianę m.in. przez szyby wygięte w banan i kalki, które rwały się i kruszyły. W oryginale cała buda nie nadawała się do zrobienia wersji dakar, trzeba było zaszpachlować tylne drzwi oraz zaślepić boczne szyby. Krytyka mile widziana.

Tak wygląda moja wizja auta, które nie ukończyło 3 edycji rajdu Dakar.

qzgp.jpg

ge4s.jpg

wrh4.jpg

p9pi.jpg

iaq4.jpg

ld0w.jpg

r5ng.jpg

vvl1.jpg

Edytowane przez Gość

Fotki dodałem to pierwszego postu. To mój drugi model, więc na pewno nie jest idealny. Uszczelki wiem, w przedniej szybie jest delikatnie zaznaczona, dalej trochę się bałem robić, na białym wszystkie niedoskonałości są bardzo widoczne. Najbardziej nie podoba mi się przednia szyba, mimo nadawania jest pierwotnego kształtu w ciepłej wodzie, nie udało mi się do końca jej wyprostować, dlatego trochę nie dolega.

Fajny model i z tej firmy dość rzadki - jak już się trafi na sprzedaż, to zazwyczaj tak jak Twój, rozdłubany albo niekompletny.

Co do jakości wykonania ESCI - robiłem kiedyś Mercedesa 190 2.3 16v (jeden model kompletowałem z dwóch zaczętych zestawów) i muszę przyznać, że jak na swoje lata, to składało go się całkiem przyjemnie - w moim odczuciu dużo lepiej spasowany niż np Hondy CRX i del Sol od Fujimi.

Co do wykonania - o uszczelkach już było powiedziane.

Ja dodam od siebie propozycję rozrobienia farbki do malowania aby ładnie się rozlewała na powierzchni albo lakierowanie większych elementów sprayem (lub aerografem jak masz). Możesz kupić sobie podstawowe kolory (czarny mat i połysk, szary, biały, czerwony, brązowy) w dużych opakowaniach. Wydatek spory jak na jeden raz ale można je wykorzystać prawie przy każdym następnym modelu, a efekt malowania np tapicerki czy takich elementów jak gaśnica będzie dużo lepszy.

Do malowania elementów typu zderzaki, przedni grill, deska rozdzielcza i karoserii używałem sprayów.

Oczywiście z waszych rad skorzystam w kolejnych moich modelach Ale wszystko z czasem, wszak nie można się tu śpieszyć.