Skocz do zawartości

M7 Priest - Matchbox 40089 (skala 1/76)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj otrzymałem serię starych modeli z Matchboxa (białe pudełka), wśród nich jest, o ile dobrze pamiętam, model pierwszego czołgu jaki skleiłem w 1979 r. czyli 34 lat temu (!!!!!). Jest nim M7 Priest właśnie z 1979 roku. Jedyną różnicą z tym modele jaki sklejałem są gąsienice, w tam tym moim modelu były one gumowe, a tu są plastykowe no chyba, że guma tak zesztywniała ???

Mały in-box jaki dobrze znacie robiony na ladzie:)

40089%201.jpg

40089%202.jpg

40089%203.jpg

PS. warsztat będzie ukończony, a tym samym model, zaciąłem się na tego typa jak chamski scyzoryk.

PS.2 model będzie wykonany prosto z pudła, no może lekkie udoskonalenie jak uchwyty z drutu itd...

Napisano

Taka podróż sentymentalna. Też wiele lat temu poczyniłem ten model wiele lat temu. Pamiętam że został zakupiony przez moich rodziców za dolary lub Bony towarowe Pekao / dla młodszych kolegów taki PRL-owski zamiennik dolarów USA/ w Pewexie. Ależ była wtedy frajda. Co do modelu widzę że ze starości zesztywniały gąsienice, jedna chyba pękła. Nie wiem czy coś z nimi jeszcze zrobisz. Z kalką jest różnie, jedne z Matchboxa po tylu latach zachowują się spoko, inne po wsadzeniu do wody rozpadają się na wiele kawałków. Kibicuję

Napisano

PS. czy ktoś z was ma może do odsprzedania gąski do Sherman/Priest w skali 1/76 ?? Jeżeli tak, to proszę o kontakt na PM.

Napisano

Nie sądziłem, ze go jeszcze zobaczę Ja tego Priesta skleiłem jako jeden z pierwszych modeli w ogóle (razem z Wespe tej samej firmy) w 1992 roku piekna podróż sentymentalna i choć to nie moja skala będę zaglądał

Napisano

A jednak, coś mi nie pasowało/brakowało, a dokładnie okienka z tyłu pudełka. Ten model (pudełko) zostało wyprodukowane w 1986 r. już przez Revella i dlatego są plastikowe gąsienice. Teraz szukam tego z okienkiem, ale oczywiście ten pójdzie na pierwszy ogień. Gumowych gąsek z Matchboxa do Shermana/Priesta nadal poszukuję.

Napisano

Adam, posiadam gąsienice z Shermana od Airfixa, w sumie na wózki M3 do twojego Priesta będą dobre, jak pasują daj znać na PW

Napisano

Haha - też go miałem - zakupiony w Składnicy Harcerskiej w latach 80-tych - poza modelami samolotów Matchboxa była to jedna z moich pierwszych "zachodnich" pancerek ;)

Kibicuję - może zrobisz go na zestawowej podstawce ?

Napisano

Jeżeli chodzi, to w plan przewiduje właśnie tą z zestawu, ale ... waham się, bo mam gotową, firmową podstawkę do artylerii.