isz007 Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Hey. 聽 Rozpoczynam nowy warsztat z Bf110E.Dzi艣 troch臋 pod艂uba艂em, nic szczeg贸lnego, ale chcia艂em sprawdzi膰 jak wygl膮da spasowanie element贸w. Jak dla mnie jest dobrze, tu i 贸wdzie trzeba co艣 poprawi膰 ale my艣l臋 偶e dam rad臋, najwa偶niejsze 偶e nie trzeba nic nadmiernie szpachlowa膰 poniewa偶 艣rednio mi to wychodzi. Zam贸wi艂em do modelu wydechy Quickboost i maski Eduarda, malowanie pude艂kowe. Jak zawsze licz臋 na wsparcie szanownych koleg贸w modelarzy. Pozdrawiam. 聽 聽 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Ulala Witam z pokrewnym tematem, potrzebujesz jakie艣 papiery na ten samolot? Mam tego ca艂kiem sporo, maski jakby Ci nie dosz艂y to pisz, te偶 mam zapas w艂a艣nie do airfixa. 聽 Pozdrawiam Bardzo dzi臋kuj臋, oczywi艣cie znam Tw贸j warsztat z bf i z nieukrywan膮 zazdro艣ci膮 patrzy艂em na zbi贸r monografii, ja z papier贸w mam tylko to co znajd臋 w internecie, je艣li wi臋c m贸g艂by艣 wzbogaci膰 moj膮 dokumentacj臋 (pisa艂e艣 r贸wnie偶 o zbiorze zdj臋膰, rozumiem 偶e jpg.) by艂bym bardzo zadowolony. Z maskami to nie wiem jak b臋dzie, od zam. min臋艂o siedem dni, poczekam jeszcze troch臋 powinny przyj艣膰, bardziej zale偶y mi na wydechach, kt贸rych r贸wnie偶 jeszcze nie mam. 聽 Edytowane: 艢wi臋ta tu偶 za rogiem, wi臋c sklei艂em i pomalowa艂em podk艂adem bombki. 聽 聽 cdn. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Hey. 聽 Pytanie: Czy kokpit mog臋 pomalowa膰 w tej wersji Bf tylko jednym kolorem, czyli: RLM66-Gunze H 416, czy pierwszy H 416, a na to RLM02-Gunze H 70. Przegl膮dam warsztaty i szukam zdj臋膰 w inter, ale ju偶 zg艂upia艂em. Pom贸偶cie. Dzi臋kuj臋. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2013 hey. Pomalowa艂em dzi艣 kad艂ub i kokpit RLM66-Mr.Hooby H416. W teorii jest to du偶o prostsze (trzeci raz mia艂em w r臋ku areo, a kokpit samolotu w 1:72 malowa艂em pierwszy raz). Prosz臋 o wyrozumia艂o艣膰. Kad艂ub prysn膮艂em lakierem Mr. Hobby Matt - B503(spray) dla por贸wnania po艂o偶y艂em kad艂ub 109 bez lakieru. Po lakierowaniu kad艂ub 110 lekko b艂yszczy, czy kiedy lakier wyschnie powinienem go przetrze膰 papierem 艣ciernym, czy zostawi膰 tak jak jest, na zdj臋ciu tego tak nie wida膰, ale jednak kad艂ub 109 mniej si臋 b艂yszczy. Kokpit natomiast w miejscu gdzie b臋dzie kalka lakierem Mr. Hobby Gloss - B501(spray), matem kokpitu nie lakierowa艂em. Spr贸buj臋 co艣 z nim jeszcze zrobi膰, je艣li czego艣 oczywi艣cie nie popsuj臋. 聽 Przerobi艂em fotel pilota tzn. na fotel bez pilota. Niestety zapomnia艂em zrobi膰 zdj臋cia przed zmianami. 聽 聽 聽 聽 Dzi臋kuj臋. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Zasiadam i podgl膮dam warsztat bo te偶 jestem w temacie szkop贸w i ich lataj膮cych dyli偶ans贸w . Przy moim He 111 te偶 mia艂em w膮tpliwo艣ci co do malowania, bo na fotach by艂o raz tak raz inaczej i przy modelach r贸偶nych modelarzy r贸wnie偶 wyst臋powa艂y w膮tpliwo艣ci , ostatecznie skorzysta艂em z tej strony http://www.swannysmodels.com/Painting.html Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Zasiadam i podgl膮dam warsztat bo te偶 jestem w temacie szkop贸w i ich lataj膮cych dyli偶ans贸w . Przy moim He 111 te偶 mia艂em w膮tpliwo艣ci co do malowania, bo na fotach by艂o raz tak raz inaczej i przy modelach r贸偶nych modelarzy r贸wnie偶 wyst臋powa艂y w膮tpliwo艣ci , ostatecznie skorzysta艂em z tej strony http://www.swannysmodels.com/Painting.html 聽 Dzi臋ki, na pewno b臋d臋 korzysta艂 bo lubi臋 niemieckie dyli偶ansy 聽 Zm臋czy艂em troch臋 kokpit. Mam nadziej臋 偶e nie przesadzi艂em. Oce艅cie sami. 聽 聽 Dzi臋kuj臋. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 isz007 nie dawno prowadzi艂em warsztat dotycz膮cy BF110E, brudzenie wn臋trza te偶 robi艂em. Bardzo ciekawe informacje na ten temat przedstawi艂 Kuba mo偶esz zajrze膰 i przeczyta膰 informacje o brudzeniu tych samolot贸w, co nie zmienia faktu 偶e patrz膮c przez pryzmat czysto modelarski przychylam si臋 ku brudniejszym modelom 聽 Rozumiem o czym piszesz. Dlatego poprawi艂em kokpit jak umia艂em, nic wi臋cej nie b臋d臋 kombinowa艂. Polakieruj臋 to teraz i zamykam. Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Widz臋 偶e budowa dyli偶ansu nabiera tempa . Jestem ciekaw jak spasowanie kadluba wyjdzie Kokpit teraz lepiej wygl膮da. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Hey Ho. 聽 Kad艂ub sklejony, poprawi膰 nale偶y linie podzia艂u g贸ra-d贸艂, w por贸wnaniu do tych na boku kad艂uba s膮 bardzo delikatne. Przy sk艂adaniu wi臋kszych problem贸w z kokpitem nie by艂o wszystko pasuje jak trzeba. Skrzyd艂a-kad艂ub wymagaj膮 kilku drobnych poprawek. Skrzyd艂a s膮 tylko przy艂o偶one. Spasowanie modelu na dzie艅 dzisiejszy oceniam na 4+ (1-5) 聽 聽 聽 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2013 Sprawy si臋 troch臋 skomplikowa艂y. Chcia艂em poprawi膰 lini臋 podzia艂u na kad艂ubie (grzbiet), ale przesadzi艂em i wysz艂a za g艂臋boka, za szeroka i troch臋 krzywa. Nie bardzo mam pomys艂 jak to poprawi膰, nie chc臋 trze膰 kad艂uba papierem bo go zniekszta艂c臋, my艣la艂em 偶eby delikatnie zaszpachlowa膰 nieszcz臋sn膮 lini臋 i ponownie poprawi膰. 聽 聽 Podobn膮 sytuacj臋 mam z drugiej strony. Nie uda艂o mi si臋 do ko艅ca poprawi膰, na ko艅cu troch臋 zjecha艂a z toru. W tym przypadku nie ma mowy o zatarciu i naci臋ciu na nowo, b臋d臋 to musia艂 zaszpachlowa膰 i poprawi膰, tylko tu jest niewiele, gorzej z g贸r膮. T臋 linie podzia艂u robi艂em jako drug膮. Wysz艂a lepiej, jest p艂ytsza, nie tak gruba i r贸wna (pomijaj膮c ostanie mm.) 聽 聽 Za rady i pomys艂y jak z tego wyj艣膰 z g贸ry dzi臋kuj臋. Pozdrawiam. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
elextronoid Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 deska rozdzielcza chyba beznadzieja taka p艂aska nijaka taka Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2013 Hey. 聽 Co艣 pod艂uba艂em, w wigili臋, no bo jak w wigili臋 tak i przez ca艂y rok. 聽 Poni偶ej zd. i jedno pytanie. 聽 Por贸wnanie kolektor贸w. 聽 S膮 te偶 maski. 聽 Przyklei艂em skrzyd艂a, troch臋 pracy przy nich by艂o, miejsca przy kolektorach musz臋 zdecydowanie poprawi膰, os艂ony i dzi贸b s膮 przyklejone na Liquitape. 聽 聽 I tu r贸wnie偶, do poprawki. B臋dzie te偶 par臋 miejsc do zaszpachlowania. 聽 聽 Pytanie: Czy w miejscu po艂膮czenia os艂ony silnika z skrzyd艂em mam by膰 taki du偶y pr贸g? Powinienem to wyr贸wna膰? 聽 聽 zd. 聽 聽 聽 聽 聽 Pozdrawiam. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2013 nie tak 聽 Dzi臋ki za odp. Widz臋 偶e nie tylko ja nie mog臋 spa膰 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2014 Witam. Powinno by膰 tak: Gondola - Kolektor, zd. poni偶ej. 聽 Jest tak: 聽 聽 聽 Chcia艂bym t膮 dziur臋 w gondoli troch臋 zmniejszy膰 i dopasowa膰 kolektory wydechowe tak, aby jak najbardziej zbli偶y膰 si臋 do orygina艂u, tylko nie mam dobrego pomys艂u jak to zrobi膰, pierwsza my艣l to zaszpachlowa膰 i wyr贸wna膰, tylko czym? Szpachl膮 nie bardzo bo si臋 kruszy, a ponadto nie utrzyma si臋. Pom贸偶cie jak to zrobi膰 i nie popsu膰 Dzi臋kuj臋. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Cze艣膰. Po d艂u偶szej przerwie uda艂o si臋 znale藕膰 troch臋 czasu na doko艅czenie wydech贸w. Musz臋 je dopracowa膰, ale chcia艂em pokaza膰 jak to wygl膮da, troch臋 za ma艂e s膮 te kolektory. 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.