origami Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Jak już pisałem wcześniej, pracowałem ostatnio nad modelem Tygrysa Królewskiego. Model ten to Tamiya 1/35 z wieżą Porsche. Model powstawał ponad dwa lata, z czego większość tego okresu stanowiła przerwa w klejeniu. Model w ogóle pewnie wylądowałby w koszu, jednak "serfując" po Modelworku nabrałem ochoty na powrót do jego budowy. O modelu: Model wykonany prosto z pudła. Prawie prosto z pudła, gdyż kupiłem go na Allegro i sprzedający dorzucił metalową lufę JADAR-MODEL. Zimmerit powstawał w dwóch etapach - część dwa lata temu, część ostatnio. Również metody były dwie - sucha: dwuskładnikowa masa modelarska, mokra: - szpachlówka modelarska. Osobiście wole tą pierwsza metodę. Postarałem się zastosować część z Waszych porad przy wykańczaniu modelu. Mam nadzieję, że to zauważycie Model malowany w całości pędzelkiem. Przy budowie następnego poćwiczę już z aerografem i farbkami Valejo. Zimmerit wyszedł grubaśny. Wybaczcie, ale to mój pierwszy ręcznie robiony - w Panterze był gotowy w zestawie. To chyba tyle. Teraz fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza_GD Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Czytając historię powstania modelu miaŁem wrażenie że czytam o swoim tygrysie, również buduję ten sam model w tym samym wydaniu i dokańczam go po dŁugiej przerwie. Zimmerit rzeczywiście wyszedŁ troszkę grubo, polecaŁbym gotowe zestawy z żywicy atak-model. PokusiLem się o fotkę swojego niedokończonego bliźniaka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
origami Napisano 21 Września 2007 Autor Share Napisano 21 Września 2007 Bardzo ładnie to wygląda, jednak zimmerit z żywicy ma jedną i jedyną chyba wadę: cenę. Kosztuje prawie stówkę, czyli tyle, co np. całkiem fajny czołg w 1/35. Trzymam się zasady: nie daje zarabiać producentom blaszek, żywic itp. Jeśli czegoś nie dorobię sam, korzystam z tego co w pudle. A zimmerit przy odrobinie wprawy i dobrym narzędziu naprawdę zrobić jest bardzo łatwo. Ten jeszcze wyszedł mi grubaśny, ale wziąłem się na ambicję i następny musi być lepszy. Pozdrawiam Cię i czekam na dalsze sygnały z Twojej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 22 Września 2007 Share Napisano 22 Września 2007 Brawo origami bardzo ładny model zwłaszcza że z zimmeritem własnoręcznym, może tylko gąśenice wyszły ci nie najlepiej ale to ni psuje ogulnego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 28 Września 2007 Share Napisano 28 Września 2007 Super tylko te gąsienice ale jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 28 Września 2007 Share Napisano 28 Września 2007 Ładny tygrysek Dwa zastrzeżenia - mianowicie 1. gąsienice 2. fotki - na tym białym tle trochę sie kamufluje myślę ze na czarnym wyszło by lepiej, ale mogę się mylić Tygrysek ogólnie spoko pozdrawiam Lisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 Pięknie wykonany model mojego ulubionego czołgu po niemieckiej stronie.Bardzo podobają mi się wydechy. Mam nadzieję, że doczekamy się za jakiś czas kolejnego Kinga w twoim wykonaniu. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
origami Napisano 30 Września 2007 Autor Share Napisano 30 Września 2007 Dzięki za miłe słowa Nad gąsienicami jeszcze popracuję. Mam już w planach kolejnego Kinga, tyle że z wieżą w wersji produkcyjnej. Póki co wietrzę magazyny, więc teraz na warsztat trafił Sherman. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi