Heisenberg Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Prosiłbym o zrobienie jakiegoś poradnika odnośnie szpachlowania. Kupiłem REVELL PLASTO i nie bardzo mi to wychodzi. Jakiego papieru użyć. Chodzi mi o podstawy. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek G. Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 To nie takie trudne. W zależności od tego co chcesz zaszpachlować dobierasz sobie narzędzie, np. jeżeli to jakaś mała szczelina to wykałaczkę odpowiednio zaostrzoną. Dajesz tyle aby szpachla była tam gdzie ma być i wypełniła cały ubytek. Ewentualnie jeżeli przysycha w trakcie pracy to kropla zmywacza Wamod chociaż ja tego nie robię bo to niepotrzebne. Potem dajesz parę godzin ( dla pewności) na wyschnięcie. Obróbka: tam gdzie wyszła za gruba warstwa możemy sobie ułatwić ścinając zaschniętą szpachlę nożykiem zamiast męczyć się piłowaniem. Potem dalej wykańczamy papierami. Używamy papierów wodnych czyli przed szlifowaniem moczymy go w wodzie. Ważne jest to szczególnie przy mniejszych gradacjach aby się nie zapychał. Ale oczywiście najpierw zaczynamy od grubszych ( tylko nie za grubych ). Starajmy się nie przyciskać aż tak mocno aby nie zrobić ewentualnych głębszych rys tylko zeszlifować nadmiar szpachli i wygładzić powierzchnię. Począwszy od grubszych przechodzimy do mniejszych gradacji ( tak powiedzmy od 700 i wykańczamy 1000 lub potem 1200 ) . Papiery wodne o małych gradacjach można dostać w lakierniach samochodowych czy w jakichś sklepach gdzie sprzedają tego typu rzeczy. I z grubsza to tyle. Plus naprawdę warto przejrzeć w tym samym dziale temat '' Podstawowe techniki budowy modelu.'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heisenberg Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2013 OK Dzięki za te rady, już wiem co robiłem źle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi