manito9 Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Witam, Na przykladzie pancernika USS Missouri, ktory obecnie buduje chcialbym poprosic o rade/y i wymienic sie doswiadczeniami w zakresie Kolejnosci malowania i koljnosci skladana poszczegolnych elementow modelu (kadlub, poklad, nadbudowki, uzbrojenie, drobnica, blaszki). Precyzujac pytanie - jaka jest najlepsza i najpraktyczniejsza kolejnosc w malowaniu powyzszych elementow ? Obecnie robie to w takiej: 1. wszytskie blaszki jeszcze w ramkach psikam podkladem do metalu 2. skladam caly kadlub, nadbudowki i wszytskie inne elementy ktore nie wymagaja przyklejenia bezposrednio do drewnianego pokladu 3. po zlozeniu wszytskiego (oprocz drenianego pokladu i jego elementor) psikam wszytsko podkladem do plastiku 4. po wyschnieciu podkladu psikam wytszko kolorami docelowymi np. czesc podwodna kadluba na bordowo/czerwono, nawodna na navy blue, nadbudowki i cala gora na navu blue czy jaki tam inny wedlug instrukcji lub uznania 5.po wyschnieciu, instalujemy drewniany poklad, robimy washa itd. 6. po pokladzie instalujemy na nim cala drobnice i malujemy ja pedzelkiem tak jak wszytskie elementy drobnicowe na na nadbudowkach malujemy malutkim pedzelkiem 7. na koniec dopieszczamy, czyli brudzenie jak ktos lubi, kalkomanie, olinowanie itd. 8. gotowy okret psikamy calutki bezbarwnym matem Powyzsza kolejnosc dla mnie sie sprawdza i jest logiczna a poza tym prawie unikam maskowania tasma. Ciekawia mnie Wasze doswiadczenia i sposoby. Podyskutujmy ! Pozdro Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 No chyba raczej nie, bo ten wątek już w innym miejscu prowadzisz: viewtopic.php?f=89&t=40304&start=15 Moze jednak lepiej zacząć coś kleić? Sucha teoria nie bardzo sie ma do rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manito9 Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2013 kleje i chce dyskutowac - po to jest forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi