Skocz do zawartości

Messerschmitt Me 262 A1a/U4 Hobby Boss 1:48

hardy1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że Spitfire czeka na metalowe działka i owiewkę vacu postanowiłem rozpocząć nowy wątek

Me 262 A1a/U4 wyprodukowano 2 prototypy W.Nr.111899 oraz W.Nr.117083 uzbrojone w 50mm działko MK-214 (montowane między innymi w Me410 A1/U4) model planuję wykonać prosto z pudło ewentualne dodatki typu przewody wykonam we własnym zakresie. Malowanie przedstawiające egzemplarz W.Nr.111899 testowany na lotnisku Lechfeld w okolicach Augsburga w Bawarii moim zdaniem ciekawsze od pudełkowego 117083.

022bf5c7-589b-4a71-8fa2-fb73645edbb5.jpg

c9f5a5ab-7f70-49c5-b489-9508db271aa1.jpg

In-box modelu tutaj:

http://scaleplasticandrail.com/kaboom/index.php/all-things-aviation/148-scale/kit-reviews/506-148-messerschmitt-me-262-a-1au4

Pozdrawiam

hardy

Usiłuję sobie odtworzyć historię operacyjną tego egzemplarza w książce "Asy Myśliwskie Luftwaffe II Wojny Światowej" jeden z pilotów JV-44 pułkownik Johannes Steinhoff pisze: "Lądują cztery Me 262. To specjalne maszyny, wyposażone w 5-centymetrowe działa. Było wiele sporów w kwestii przydatności tych dział w obronie powietrznej, ale tymczasem dowiedliśmy że epoka tej broni minęła bezpowrotnie."

Czy 111899 rzeczywiście trafił do Jagdverband 44 oraz czy odniósł jakieś zwycięstwa?

Jeśli mnie pamięć nie myli to przewody od zegarów powinny być jaskrawo żółte ;) wanna od zewnątrz w kolorze amelinium, a wnętrze RLM66.

Ale tego nie pomaluję bo to je amelinium

przewody przemaluję jak dojdzie farba bo się skończyła, wanna od zewnątrz jest w kolorze aluminium zdjęcie przekłamuje.

Wrzucam nowe fotki

gf.jpg

gh.jpg

g.jpg

IMG_4553.jpg

Pozdrawiam

Wnętrze poskładane dokleiłem jeszcze radiostację w tylnym przedziale chociaż i tak prawie jej nie widać przez luk inspekcyjny.

Zastanawiam się czy linie podziału szpachlowane były tylko na dziobie czy może na całym kadłubie, fotki wrzucę jutro jak wszystko przeschnie.

Pozdrawiam

Witam

Tymczasem Messerschmitt Werke A.G. Breslau otrzymała zestaw kabli oraz skrzydeł z Augsburga i wstawiła okablowanie w przedziale działa Mk 214, myślę że będą wyglądać bardziej naturalnie.

STF_4705.jpg

STD_4703.jpg

STB_4701.jpg

Kurde, ale irytujący jest ten gość od Canona na photobuckecie podczas wrzucania zdjęć :x

Skrzydła nie wklejone dlatego nie wpasowane jeszcze do kadłuba

Pozdrawiam

Wczoraj wieczorkiem trochę podziałałem przy jaskółce skleiłem silniki, przeszlifowałem oraz wypolerowałem.

Dalej przeszlifowałem cycki o których wspominał Kuba ale minimalnie są one widoczne ponieważ na zdjęciu 500071

z muzeum w Monachium są one jednak dostrzegalne.

Fakturę starałem się zrobić niezbyt gładką (Me 262 to nie F-104 ) tylko taką właśnie ze śladami obróbki jak widać na zdjęciach archiwalnych.

Dziś będzie największa zabawa czyli szpachlowanko

Oto foty

STD_4765.jpg

STB_4763.jpg

tak prezentują się wyżej wspomniane cycki

STA_4762.jpg

A tu jeszcze pare fotek dotychczasowych dokonań, kurde jak tak dalej pójdzie to do niedzieli go skończę

STA_4777.jpg

STD_4776.jpg

A już po głowie mi chodzi taki cudak:)

95953_1169665288.jpg

Bf 109 G-2 trop z II./ Jg 27 nawiasem mówiąc mojej ulubionej jednostki LW samolot prezentowany w Berlin Museum Gatow byłem widziałęm na żywo i mam go gdzieś całego obfocionego na płytce.

Pozdrawiam

Relacji ciąg dalszy.

Schwalbe został poszpachlowany, Surfacera nałożyłem na kadłub pędzelkiem następnie całość przeszlifowałem i położyłem jeszcze raz położyłem podkład po całości już aerografem.

Geralnie to przypomina to taki poszpachlowachlowany kadłub łodzi.

Teraz zrobię kolorowy preshading a potem to już najlepsze czyli malowanko

STC_4826.jpg

STB_4825.jpg

STA_4824.jpg

Czy waszym zdaniem może tak zostać czy poprawiać?

Witam

Kombinuję sobie z malowaniem kamo dziś pomalowałem wszystko z ręki bez maskowania ale wyszło do d.... teraz widzę też jak bardzo przesadziłem ze szpachlowaniem, mogłem jedak pozostawić go z linami.

w dodatku preshading jest prawie niewidoczny, chyba wszystko zmyję i pomaluję jeszcze raz łącznie z preshadingiem oraz

ostrymi przejściami kolorów na skrzydłach.

Generalnie nie jestem zadowolony z efektów ale jak się powiedziało a to i trzeba b i warsztatu przerywał nie będe :( Następnym razem będzie lepiej mam nadzieję

STA_4867.jpg

STA_4870.jpg

STA_4871.jpg

Turbo popsikałem Rlm 81 na skrzydła, dodałem również troszkę plamek na kadłubie bo wcześniej było tak jakoś ubogo.

STC_4946.jpg

STB_4945.jpg

Teraz czekam aż przeschnie i położę drugi kolorek.

Pozdr

Pomalowany, kolory będę jeszcze rozjaśniał, jak oceniacie obecny stan prac ?

STF_4952.jpg

STE_4951.jpg

STD_4950.jpg

STB_4948.jpg

STI_4955.jpg

Wiem,że d... nie urywa ale po tylu perypetiach przy jego budowie i tak za sukces uważam że nie wyleciał przez okno