hardy1987 Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 Witam. Jako że Spitfire czeka na metalowe działka i owiewkę vacu postanowiłem rozpocząć nowy wątek Me 262 A1a/U4 wyprodukowano 2 prototypy W.Nr.111899 oraz W.Nr.117083 uzbrojone w 50mm działko MK-214 (montowane między innymi w Me410 A1/U4) model planuję wykonać prosto z pudło ewentualne dodatki typu przewody wykonam we własnym zakresie. Malowanie przedstawiające egzemplarz W.Nr.111899 testowany na lotnisku Lechfeld w okolicach Augsburga w Bawarii moim zdaniem ciekawsze od pudełkowego 117083. In-box modelu tutaj: http://scaleplasticandrail.com/kaboom/index.php/all-things-aviation/148-scale/kit-reviews/506-148-messerschmitt-me-262-a-1au4 Pozdrawiam hardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 Ciekawa wersja, chętnie pozaglądam i pokibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 Będę zaglądał z nadzieją, że zmotywuje mnie twój warsztat do wygrzebania z pudełka mojej jaskółki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 7 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2013 No to wrzucam pierwsze foty tego co udało mi się zdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 Witam Wczoraj zrobiłem kokpit, dojdą jeszcze pasy Eduarda. Oczywiście nie omieszkałem sprawdzić jak będzie wyglądał w kadłubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Usiłuję sobie odtworzyć historię operacyjną tego egzemplarza w książce "Asy Myśliwskie Luftwaffe II Wojny Światowej" jeden z pilotów JV-44 pułkownik Johannes Steinhoff pisze: "Lądują cztery Me 262. To specjalne maszyny, wyposażone w 5-centymetrowe działa. Było wiele sporów w kwestii przydatności tych dział w obronie powietrznej, ale tymczasem dowiedliśmy że epoka tej broni minęła bezpowrotnie." Czy 111899 rzeczywiście trafił do Jagdverband 44 oraz czy odniósł jakieś zwycięstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Przemalowałem kokpit na rlm 66 a także przetarłem srebrnym metodą suchego pędzla ażeby trochę uwydatnić zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Pytanie do experten czy wnętrze kadluba malować na srebrno czy rlm 02 jak podaje instrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Powinno być RLM 66 ale to prototypy więc jak nie ma zdjęć to raczej według normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Pomalowałem wnętrze kadłuba wnęka rlm 66 reszta aluminium całość powashowałem żeby nie było zbyt sterylnie Może tak zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Jeśli mnie pamięć nie myli to przewody od zegarów powinny być jaskrawo żółte ;) wanna od zewnątrz w kolorze amelinium, a wnętrze RLM66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Jeśli mnie pamięć nie myli to przewody od zegarów powinny być jaskrawo żółte ;) wanna od zewnątrz w kolorze amelinium, a wnętrze RLM66. Ale tego nie pomaluję bo to je amelinium przewody przemaluję jak dojdzie farba bo się skończyła, wanna od zewnątrz jest w kolorze aluminium zdjęcie przekłamuje. Wrzucam nowe fotki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Dorzucę jeszcze fotki wnęki podwozia głównego Mam nadzieję że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Przy okazji doradzcie jaki model kettenkrada w 48 zakupić żeby w zestawie był dyszel do holowania samolotów po płycie postojowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 9 Grudnia 2013 Share Napisano 9 Grudnia 2013 Kiedyś Tamiya miała ale razem z Me 262 i tam dyszel był tu masz zestaw ale raczej mało lotniskowy http://www.mojehobby.pl/products/Kettenkrad.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Mam ten zestaw bardzo fajny w sumie to mógłbym samemu spróbować go dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 Wnętrze poskładane dokleiłem jeszcze radiostację w tylnym przedziale chociaż i tak prawie jej nie widać przez luk inspekcyjny. Zastanawiam się czy linie podziału szpachlowane były tylko na dziobie czy może na całym kadłubie, fotki wrzucę jutro jak wszystko przeschnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 Witam Czy sloty w skrzydłach były jakoś dodatkowo zabezpieczane? tzn nakładano na nie rlm o2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Witam Tymczasem Messerschmitt Werke A.G. Breslau otrzymała zestaw kabli oraz skrzydeł z Augsburga i wstawiła okablowanie w przedziale działa Mk 214, myślę że będą wyglądać bardziej naturalnie. Kurde, ale irytujący jest ten gość od Canona na photobuckecie podczas wrzucania zdjęć :x Skrzydła nie wklejone dlatego nie wpasowane jeszcze do kadłuba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Wczoraj wieczorkiem trochę podziałałem przy jaskółce skleiłem silniki, przeszlifowałem oraz wypolerowałem. Dalej przeszlifowałem cycki o których wspominał Kuba ale minimalnie są one widoczne ponieważ na zdjęciu 500071 z muzeum w Monachium są one jednak dostrzegalne. Fakturę starałem się zrobić niezbyt gładką (Me 262 to nie F-104 ) tylko taką właśnie ze śladami obróbki jak widać na zdjęciach archiwalnych. Dziś będzie największa zabawa czyli szpachlowanko Oto foty tak prezentują się wyżej wspomniane cycki A tu jeszcze pare fotek dotychczasowych dokonań, kurde jak tak dalej pójdzie to do niedzieli go skończę A już po głowie mi chodzi taki cudak:) Bf 109 G-2 trop z II./ Jg 27 nawiasem mówiąc mojej ulubionej jednostki LW samolot prezentowany w Berlin Museum Gatow byłem widziałęm na żywo i mam go gdzieś całego obfocionego na płytce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 14 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2013 Relacji ciąg dalszy. Schwalbe został poszpachlowany, Surfacera nałożyłem na kadłub pędzelkiem następnie całość przeszlifowałem i położyłem jeszcze raz położyłem podkład po całości już aerografem. Geralnie to przypomina to taki poszpachlowachlowany kadłub łodzi. Teraz zrobię kolorowy preshading a potem to już najlepsze czyli malowanko Czy waszym zdaniem może tak zostać czy poprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2013 Witam Kombinuję sobie z malowaniem kamo dziś pomalowałem wszystko z ręki bez maskowania ale wyszło do d.... teraz widzę też jak bardzo przesadziłem ze szpachlowaniem, mogłem jedak pozostawić go z linami. w dodatku preshading jest prawie niewidoczny, chyba wszystko zmyję i pomaluję jeszcze raz łącznie z preshadingiem oraz ostrymi przejściami kolorów na skrzydłach. Generalnie nie jestem zadowolony z efektów ale jak się powiedziało a to i trzeba b i warsztatu przerywał nie będe :( Następnym razem będzie lepiej mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Witam Wczoraj wykąpałem w Wamodzie i złożyłem wszystko jeszcze raz szpachlując oraz poprawiając kokpit, na chwilę obecną wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2013 Turbo popsikałem Rlm 81 na skrzydła, dodałem również troszkę plamek na kadłubie bo wcześniej było tak jakoś ubogo. Teraz czekam aż przeschnie i położę drugi kolorek. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2013 Pomalowany, kolory będę jeszcze rozjaśniał, jak oceniacie obecny stan prac ? Wiem,że d... nie urywa ale po tylu perypetiach przy jego budowie i tak za sukces uważam że nie wyleciał przez okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi