Skocz do zawartości

Sdkfz 232 Roden 1:72

hardy1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj w przerwie od messerschmitta złożyłem sobie takiego szkraba, po chyba dwudziestej próbie złożenia anteny ramowej zdecydowałem że wykonam pojazd w wersji pózniejszej czyli ze zwykła anteną prentową wszak udało mi się znalezć parę fotek pojazdów w takiej konfiguracji.

Malowanie standardowe Panzergrau choć nie ukrywam że chętnie (jeśli znalazłyby się jakieś kwity na to ) widziałbym go w malowaniu afrykańskim.

Sam sd-ek narazie wygląda tak

STF_5327.jpg

STA_5322.jpg

STC_5324.jpg

STD_5325.jpg

STE_5326.jpg

STF_5327.jpg

Zdecydowałem że postawię go na takiej oto podstawce (pokrywka od opakowania szpatułek higienicznych )

STK_5332.jpg

A w zależności od tego w jakim malowaniu go wykonam wykorzystam albo sodę oczyszczoną pomalowaną na piaskowo + samodzielnie wykonaną palmę bądz zakupioną kiedyś na allegro kostkę brukową imitując w ten sposób miejską drogę z przejeżdżającym przez nią pojazdem.

STA_5333.jpg

Pozdrawiam

hardy

Witam

W malowaniu z Czarnego Lądu osobiście nie widziałem, jednak sporo zdjęć jest z Włoch. To też by było fajne jeżeli chodzi o późną wersję anteny. Na temat samego modelu jako wypustu Rodena nie będę się wypowiadał z uwagi na fakt posiadania już w kolekcji modelu z rodzimego doskonałego Marsa, którego nie pobije i to w niejednej skali żaden model. Co do do sklejonego modelu, który zaprezentowałeś, nie mam się jak wypowiedzieć mało na nim widać. Sądzę że już jakieś zabiegi w postaci surfacerów na nim stosowałeś. Zauważyłem brak paru istotnych detali jak osłona przeciw zaklinowa przed wieżą w postaci dwóch kątowników sklejonych aby stanowiły kształt rozwartej litery V. Nie wiem czy te fragmenty chusteczki są przyklejone czy tak sobie założone, jeśli możesz zmień bo moim zdaniem za duże. Za długa jest też lufa wieżowego mg 34. Zobaczymy co osiągniesz dalej. Przy okazji Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia

Witam

Detale jeszcze nie przyklejone, chusteczka z tyłu będzie imitować flagę jako znaku rozpoznawczego dla lotnictwa choć w przypadku malowania z Włoch byłaby ona całkowicie zbędna .

Pierwotnie miała się ona znajdować na antenie ramowej.

Odpuść sobie lakier do włosów bo jest nie stabilny jeden niby ok drugi spowoduje popękanie farby. Wykorzystaj taki specyfik

http://exito.sklep.pl/pl/p/AK-INTERACTIVE-088-Worn-Effects-Fluid/9674

doskonała rzecz, osobiście polecam.