Skocz do zawartości

MIG 21 BIS - EDUARD . Czyli "ołówek" w prostackim wykonaniu.

lolek3162

Rekomendowane odpowiedzi

Witam WSZYSTKICH którzy kleją, montują i są zadowoleni z tego co zrobili.

Zarejestrowałem się na tym forum dzisiaj, więc jestem NOWYM użytkownikiem. Ni mniej ni więcej WITAM TAKŻE STARSZYCH ...tego forum i Pozdrawiam oraz "chylę czoło".

Tak popatrzyłem przez te fora internetowe i "polukałem" na wypowiedzi wszelkich Mistrzów modelarstwa takowego. I mam nie odpartą chęć przedstawić warsztat z pełną informacją na temat - klejenia-lub montażu jak kto woli tego ...co da się skleić lub ulepić z plastiku lub tego materiału podobnego.

Poczytałem, popatrzyłem tu i ówdzie.......i wiele osób pisze.....a jak kleić? - złożyć wszystko do "kupy" i potem malować? Czy malować przed "KUPĄ" i wzorować dalej detale??

3 Fora Modelarskie obeszłem he..he - czytałem, czytałem...szukałem TAKŻE W SZUKAJ! (a to tak jakby kto mnie wypomniał że nie skorzystałem z wyszukiwarki...he...he ... ) i nic się nie doczytałem - zero odpowiedzi. A i owszem były - ale takie -"jak chcesz tak rób". No to może ja popróbuję cóś pokleić tak aby "cóś" z tego wyszło.

Choć tak powiem szczerze mam wątpliwości czy podołam takowemu zadaniu.

Zaczynam więc od "ołówka" takowego:

da58e196-c5b0-435e-9c8d-9f109cb12aec.jpg

Zamierzam wykorzystać to oto malowanie do montażu przedmiotowego modelu :

21bis8905.jpg

Reszta jutro bo aktualnie...pracuję ...nad tematem.

AHA..wszelkie krytyki są (i będą) przydatne...a nawet pożądane.

Pozdrawiam WSZELKĄ BRAĆ MODELARSKĄ.

Edytowane przez Gość

jak napisałem tak czynię:

Każdy producent kleju (obojętnie czy do plastiku czy też cjanoakrylowego) pisze:

Wszelkie powierzchnie mają być bez farby oraz odtłuszczone:

Ja maluję najpierw powierzchnię a potem ją scieram lub "zeskrobuję" nożykiem OLFY - lub innym dostępnym. Klej wtedy trzyma prawidłową siłą. Przyklejanie na pomalowaną farbę niestety mija się z celem. Takie połączenie jest bardzo nie trwałe. Klej trzyma się farby a nie prawidłowego podłoża. Poniżej przykład prawidłowego klejenia:

obraz031kopia-2.jpg

Przepraszam za takie "amatorskie" opisywanie warsztatu ale z tego co widzę wiele osób ma dylemat w tym temacie. A właściwie w temacie klejenia do "KUPY" czy też klejenia bez "KUPY"

Pozdrówka.

Małe detale maluję na ramkach (praktycznie używam pędzla o rozmiarze 0,00) obojętnie jakiej firmy:

ec90473f-9334-4289-9d0e-7a5aa0b4da0f.jpg

A potem dopiero wycinam je nożykiem OLFY i wklejam je we właściwe miejsca które określa instrukcja...bądź też fotografia z dokumentacji.

Pzdr.

Wnęki podwozia pomalowane tym samym kolorem co w instrukcji Eduarda. Czyli GUNZE. Ale jakby co to da się poprawić.

Pzdr.

Nie. Najzwyczajniej spodobał mi się odcień.

To jest Interior green (H58 czy C27), czy Gray (H70 czy C60)?

• 3 weeks later...