Koszatnica Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 nie znalazłem na forum odpowiedzi na pytanie, czy ktoś próbował zastąpić elementy fototrawione wycinanymi laserem. Moim zdaniem nie będzie żadnej różnicy pomiędzy detalami zrobionymi tymi metodami. Z tego co popatrzyłem kupując własny materiał (blaszka mosiądz 0,1 lub 0,2 ) i robiąc samemu projekt siatek w np. corelu zlecamy tylko cięcie. Czy ktoś wie jak to wychodzi cenowo i czy w ogóle się opłaca w to bawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DoSklejania.pl Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Nie mam doświadczenia w cięciu mosiądzu (o ile jest to możliwe) na laserze, ale tnę sporo zwykłej blachy i nierdzewki na potrzeby warsztatu. Tnąc blachę #1mm wychodzi 1-2 zł za metr cięcia, czyli wyszło by tanio ale... Moim zdaniem (jeśli się mylę proszę o sprostowanie) - nie każdy laser poradzi sobie z mosiądzem (najnowsze technologie dopiero zaczynają sobie z tym radzić) - może nie być tak precyzyjny jak trawienie - blaszka może się odkształcać pod wpływem temperatury Ostatnio blaszkę mosiądz #0.5 musiałem ciąć wodą (eliptyczna podkładka fi50 w tolerancjach f9 ) bo na laserze nie chcieli się podjąć takiej roboty. Wodą też za dobrze nie wyszło ale było blisko. Myślę że gdyby cięcie na "blaszek" na laserze dawało dobre efekty, wszystkie elementy fototrawione już dawno byłyby robione tą metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 ..tnę sporo zwykłej blachy i nierdzewki na potrzeby warsztatu... Hej. To i ja się podłączę pod pytanie. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, dlaczego laser CO (czyli powszechnie występujący w firmach reklamowych) nie może ciąć blachy ? Nawet takiej 0.01 - czyli właściwie folii niż blachy ? W kilku miejscach, w których się pytałem, otrzymałem odpowiedź "nie-bo-nie". Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koszatnica Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 poczytałem i faktycznie nie opłaca się. fototrawienie jest precyzyjniejsze z takich maleństwach jakie potrzebują modelarze. problem stanowi także przegrzewanie drobnych elementów. co do "nie-bo-nie" faktycznie w dwóch formach powiedzieli że blachy nie utną, ale w 3 bez problemu 80 pln/roboczogodzinę.... ciężko to przeliczyć mi bez danych na cene metra bieżącego a co za tym idzie porównać do FTnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi