Aleksander Zielony Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 (edytowane) Kolejny model z serii Gwiezdych Wojen. Chyba najładniejszy jeśli chodzi o sylwetkę, czyli myśliwiec Y-wing. Tu znajdziecie jego opisy: http://www.gwiezdne-wojny.pl/encyklopedia.php?r=35 i http://www.sluisvan.net/s.php?secid=ftr&l=rebelia_nowa_republika . Co do modelu to jak zwykle, bardzo dobre wykonanie, jedyne błędy jakie znalazłem w moim egzemplarzu to drobne jamy skurczowe, zaznaczone na skanie. No i ślady wypychaczy na elementach podstawki, ale to żaden problem. Malowanie jak zwykle zapodane w formie kolorowej instrukcji z rzutami każdej wersji, bardzo pomocne w pracy. Tak wygląda zestaw na dzień dobry, po wyjęciu z pudełka: Najbardziej obawiam się wykonania tego co jest na skanie, ze względu na geometrię. Na dziś model wygląda tak: Czyli pomalowany pilot i wnętrze kabiny. Malowanie praktycznie w/g instrukcji, wnętrze przetarte ciemnoszarym kolorem. Górny element po pomalowaniu i zabezpieczeniu sidoluxem. Pozdrawiam Olek Edytowane 17 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 8 Października 2007 Share Napisano 8 Października 2007 Ubiegłeś mnie z in-boxem :( Olku, pisz jakie konkretnie farby używałeś. Jak, za jakiś czas, zasiądę do tego modelu, będę miał ściągawkę jak ta "lala" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander Zielony Napisano 12 Października 2007 Autor Share Napisano 12 Października 2007 (edytowane) Olku, pisz jakie konkretnie farby używałeś. Jak, za jakiś czas, zasiądę do tego modelu, będę miał ściągawkę jak ta "lala" Muszę Cię zmartwić, od czasu jak jest ten sklepik GUNZE to ja jadę na farbach podanych w instrukcji. Tylko raz są to "śmierdziele" czyli Mr.Color, a raz wodne Hobby Color. Sklejanie to poezja, nawet to czego się obawiałem, nie było żadnym problemem. Jedynie proponuję wyciąć wszystkie panele z 11 i 12 etapu, po czym je dokładnie dopasować i potem skleić. Ja początkowo kleiłem po panelu i potem miałem je lekko zwichrowane, więc rozkleiłem to i dopasowałem, drugi silnik zrobiłem już tak jak radzę i poszło z górki. Na chwilę obecną model wygląda tak. Cdn..... Pozdrawiam Olek Edytowane 17 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander Zielony Napisano 16 Października 2007 Autor Share Napisano 16 Października 2007 (edytowane) Coś tam znowu drgnęło, zamknąłem kabinę i połączyłem ją (bez klejenia) z kadłubem. Nie kleiłem ze względu na łatwiejsze malowanie, a spasowanie tych części jest tak dobre, że spokojnie można tak postąpić. Po takim sprawdzeniu przyszła kolej na pierwszy psik. W ruch poszedł aerograf i Surfacer 1000 firmy Gunze (stosuję go jako podkład), specyfik bardzo wydajny i pozwalający wykryć ewentualne niedoskonałości oraz zaszpachlować drobne błędy. Teraz podkład sobie wysycha, następnie sprawdzę i skoryguję ewentualne błędy i rozpocznie się malowanie właściwe. Model wygląda obecnie tak: No to do wyschnięcia.... Olek Edytowane 17 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Jakiś rodzaj preshadingu będzie? Na przykład czarna farbka, albo ciemno szara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander Zielony Napisano 16 Października 2007 Autor Share Napisano 16 Października 2007 Jakiś rodzaj preshadingu będzie? Na przykład czarna farbka, albo ciemno szara? Myśleć, dużo myśleć Zobaczę jak to zrobię, narazie jest to jedna z koncepcji. Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander Zielony Napisano 21 Października 2007 Autor Share Napisano 21 Października 2007 No to z braku czasu na dziś tylko takie cóś: Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Fajnie się prezentuje. Dobrze, że mam silną słabą wolę i na razie nie wezmę się za tego Winga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander Zielony Napisano 28 Października 2007 Autor Share Napisano 28 Października 2007 TO JUŻ JEST KONIEC.... Model malowany farbami Gunze, na to kilka cienkich warstw Pronto, kalki (płyny zmiękczające Gunze + Microscale), ponownie kilka cienkich warstw Pronto. Model ma nałożone cienie z aerografu, obicia wykonane cienkim pędzlem. Potem półmat Model Mastera dla zabezpieczenia. Ostateczna część zabawy to farby olejne dla plastyków, oraz pigmenty i pastele. Efekt końcowy do oceny w GALERI Pozdrawiam Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi