Duif Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Na początek chciałbym przywitać wszystkich tutaj obecnych ;) Na warsztat biorę brzydala z rodziny Migów - tzn. trzydziestke jedynkę w wersji BM. Jest to wersja zmodernizowana, głównie do użycia rakiet typu powietrze-powietrze oraz wydłużenia działania radaru. Oprócz tego nowy model posiada zmodernizowany panel sterowania - HOTAS, wyświetlacz MFD. Trzydziestki jedynki modernizowane są stopniowo, aż do roku 2020, gdzie samolotów w wersji BM ma być minimum 60 sztuk. Przy okazji modernizacji oczywiście przeprowadzane są generalne remonty tych maszyn. Potrzebne będzie sporo szpachli, żeby doprowadzić samolot do porządku. Główne częsci totalnie do siebie nie pasują, póki co próbuję je jakoś dopasować. Dużo pracy już przy tym, aż się boję co będzie później. Szybka matowa, mało przejrzysta, jednak biorąc pod uwagę fakt, że nie będę zaopatrywał się w jakieś dodatki, może to i lepiej, bo szczegółowość wnętrza nie powala. Oczywiście postaram się własną inwencją coś zdziałać, ale nie będzie cudów. (na zdjęciu już przód trochę poprawiony ale jeszcze dużo brakuje. Jak spasowany jest model to mniej więcej pokazuje) Powierzchnie... są ok. Ale tylko z lewej strony. Po prawej szczegółów praktycznie brak, a dodatkowo są jakieś kosmiczne schody. Wykonanie jest... tragiczne. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ciężko mi to obiektywnie ocenić, bo jest to mój pierwszy model od lat dzieciństwa. Tak, to już naście lat, odkąd próbowałem coś jako młody dzieciak sklejać. Teraz zabrałem się do tego, chyba, od dobrej strony i mam nadzieje na dość dobre efekty już przy pierwszym modelu. Liczę na waszą pomoc przy tym pierwszym modelu, jak i ocenienie mojej późniejszej pracy i inwencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 sklejałem condora ,z tym ,że MiG-25. MiG`a-31 sklejałem z ICM ,dużo lepsze spasowanie jak widzę. Formy faktycznie masz tragiczne,moje były lepsze. Z tego co pamiętam ,do dziobu użyłem cyjanoakrylu bo zwykły klej się poddał. W samym modelu i uzbrojeniu w wielu etapach jeszcze będziesz używał sporo słów powszechnie uznawanych za obraźliwe.Najgorzej jest przy łączeniu wlotów z kadłubem,trzeba nie lada cierpliwości by wszystko dobrze spasować ze sobą.Z podwoziem tez będziesz miał ubaw po pachy... Dodatków raczej i tak byś nie znalazł,bo blaszka jest tylko do wersji bazowej,do BM się nie spotkałem. Faktem jest ,że na półce model dobrze się prezentuje i zwraca modelarzowi sporo z poniesionych nakładów. Mój wyrób jest w moim portfolio ,link w podpisie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duif Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 31 prezentuje się bardzo dobrze na twoich zdjęciach. Już na początku widzę jak ciężko będzie spasować te formy. Kokpit... Wiem, że to nie są jakieś profipacki czy coś w tym rodzaju, ale z wersji BM w tym wnętrzu... nie ma praktycznie nic. Wygląda jak wersja bazowa - taka jak była w Condorze bez BM. Oczywiście do głównych elementów cały kokpit nijak pasuje, także jakiekolwiek efekty to kwestia sporej ilości obraźliwych słów i sporej ilości czasu ;) O uzbrojeniu póki co nie myślę. Obawiam się, że jak na szlifowanie umiejętności jest to dość wymagający model. Nie ze względu na szczegółowość ale właśnie na brak tej szczegółowości. A w zasadzie na brak wszystkiego co tylko możliwe ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Będzie dobrze. Zaś co do kokpitu to BM chyba jest nieco łatwiejsza do odwzorowania,bo ma już w kabinie szturmana ekrany a nie te ogromną lunetę radaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Mam ten model. Nie jest to Tamiya, ale to całkiem niezły model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duif Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Będzie dobrze.Zaś co do kokpitu to BM chyba jest nieco łatwiejsza do odwzorowania,bo ma już w kabinie szturmana ekrany a nie te ogromną lunetę radaru. W zestawie jest duży okrągły radar. ;) Google mówi różnie o tych ekranach. Na jakichś forach znalazłem zdjęcia na których w wersji BM jest i ten ogromny radar. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Kwestia podpisów. ..w opisach konstrukcji jest mowa tylko o ekranach trzech oraz dodatkowym, w kabinie pilota. poza tym ruskim nie za bardzo zależy na wyprowadzaniu ludzi z błędu. Pamietaj że dla przykładu samolot Tu-22 tak na prawdę poprawnie katalogowo to bodajże Tu-26. Inną formą dezinformacji jest przedstawienie samolotu starszego typu jako wersji po modernizacji na pokazach gdzie tylko fachowcy są w stanie odróżnić blef. ileż to rwzu przedstawiano Su-27 UB jako Su-30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi