Piotr_P Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Model znany od dawna ,choć mało znalazłem inboxów więc wrzucam swój. Model ,który kupiłem przedstawiać ma wersję FT-31 czyli ze zmienionym uzbrojeniem. Pomimo tego zawiera prawie wszystkie wersje ,które pochodzą od czołgu FT-17 ( z wyjątkiem TSW oraz wersji "gazowej" ) Są więc dwa rodzaje kadłubów,dwa rodzaje wież-typu Renault sześciokątna i Berliet-okrągła. W wersji sześciokątnej osobne drzwi dowódcy,choć drzwi z wieży Berliet spokojnie można rozciąć. Na ramkach spory wybór dostępnego dla FT uzbrojenia od k.m Hotchkiss 8mm pod SA-18 kal.37mm ,wszystko okraszone kilkoma jarzmami dla różnych wersji. Jak dla mnie bardzo dokładnie jak na tę skalę opracowano zaieszenie i układ jezdny,może z pominięciem "gumiaków" zamiast ładnych ogniw.Jeśli ktoś potrafi odlewać żywicę to da radę sam zrobić gąski bo na ramkach znajduje się sześc ogniw,które po sklejeniu wyglądają lepiej niż zestaw waloryzacji ModelTrans. Wzruciłem tez poniżej zdjęcia gotowego układu z modelu ,który kupiłem dużo wcześniej i niestety nie użyłem bo sie wystraszyłem ilości części do tego potrzebnych w ramach podsumowanie mogę napisać ,że model może byc bardzo efektowna miniaturą czołgu FT. Niemniej jednak jest dość trudny w składaniu ,głównie za sprawą sporej ilości małych i delikatnych detali. Oceniłbym go w skali 8/10 w klasie trudności oraz 10/10 w skali zadowolenia.Zestaw daje też możliwość dodania wnętrza choć szkoda,ze nie ma np silnika z żywicy w zestawach waloryzacji (chyba nie ma) Gdyby zastosować blaszki Parta to powstanie naprawdę świetna miniatura. Pozdrawiam Piotr_P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 No to kiedy będzie ten "radosny" warsztat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 osobiście zaczął bym już nawet teraz ale już za długo czeka warsztat powstańczego Hetzera ,a i czas już goni bo do sierpnia niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Chwała RPMowi, że wydawał przez tyle lat model FT-17 w polskich barwach (i nie tylko) i wielu wersjach, szkoda, że przez te lata nic nie poprawił, "unowocześnił". Teraz pojawi się FT-17 w dwóch wersjach z FTF i ... moim zdaniem jest bombowa, mimo tego, że układ jezdny jest w kawałku. Słyszałem, że ten model ma ukazać się po Pz.II D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2014 wczoraj przeglądając stronę http://www.modellversium.de/kit/sparte.php?id=6&page=3&scale=1:72 trafiłem na model firmy Hat...ten to dopiero trudno zakwalifikować do jakiejkolwiek grupy....nie nadaje się nawet do wargamingu. http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=781&origin=sparte zaś co do "unowocześniania" RPM...widywałem gorsze modele...zaś niektóre wypusty RPM to niezłe diamenty do oszlifowania.... modele są całkiem niezłe,mają sporo części, nierzadko wnetrze i silnik co przy tej skali jest raczej rzadkim przypadkiem.Zaś jak na te lata to formy mają stosunkowo mało nadlewek. Bardzo dobra jest kolekcja TK-...FT-17,perelka Staghound,działo 1918... W tej skali jesli widac warsztaty FT-17 na zachodzie,to jest to właśnie RPM i wychodzą z tego naprawdę świetne miniatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Co do warsztatów modeli w Polsce robionych, to na zachodnich forach jest ich o groma w porównaniu z naszymi, wypadamy bladziutko. RPMów jest sporo, głównie FT-17. Pewnie jest to spowodowane tym, że nie mają wyboru, ale my również Co do tego modelu FT-17 z HaT'a, to wypada bladziutko przy tym z FTF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi