Dziktrans Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Witam. Zakupiłem sobie farbę w sprayu firmy śniezka na bazie żywic syntetycznych. Pytanie brzmi czy nadaje się do malowania modeli ? A i jakby ktoś pytał to jest link do tej farby: http://www.sniezka.pl/produkty/multispray/opis/lakier-ogolnego-stosowania Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 A co Ty chcesz tym malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziktrans Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Model jaguara produkcji firmy Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Kolego powiem tak. Jak juz musisz go użyć to użyj tej samej firmy podkładu i bezbarwnego. Wtedy bedziesz miał pewność,że nie będziesz miał niespodzianek typu zważony lakier itp. Stosując jedną firmę i podobny skład unikniesz problemów. Pamiętaj jednak żeby przed malowaniem powierzchnię odtłuścić i gdzie trzeba doprowadzić do stanu gotowego do malowania. Zrób najpierw jakiś test przed malowaniem modelu. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek G. Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Cześć ! Na jakiej powierzchni chcesz tym malować ? Na podkładzie czy na gołym plastiku ? Musisz wziąć pod uwagę że napisali cyt. "Może być stosowany na większość dostępnych podłoży z wyjątkiem niektórych plastików i styropianu." To ważne bo lakier ten jest zrobiony na bazie dość AGRESYWNEGO rozcieńczalnika. Nie malowałem dokładnie tym szprejem ale Dupli Colorem który również jest na bazie żywic syntetycznych. Gdy kładłem go na inną farbę było ok lecz gdy kładłem go na goły plastik robiły się na powierzchni takie "zmarszczki". Plastik lekko się nadtapiał i przypominało mi to fakturę stali odlewanej na czołgach. Wniosek: ja swojego nadal używam jako podkładu ale muszę trzymać się dwóch zasad: Dokładnie rozmieszać malować bardzo cienkimi warstwami Jak się tego trzymam to jest dobrze. Pisze to żebyś po prostu nie stopił modelu. Plusem jest to że takie farby na syntetykach bardzo dobrze trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Nie eksperymentował bym w ten sposób.Nie obawiaj się że farby modelarskie są w małych pojemniczkach i dużo kosztują.Są wydajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi