Abominus Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 Siemka! Spłodziłem ostatnio kolejny model. Szczerze to sam nie jestem do końca zadowolony z efektu finalnego. Malowałem dodanymi do zestawu rzekomymi Humbrolami i muszę powiedzieć, że się trochę wkurzałem bo farba miała tendencje do łuszczenia się momentami. Ponadto gdy robiłem wash to nie chciał się jego nadmiar momentami w ogóle zmyć. Nie wiem czy to wina matowej powierzchni farby czy może ja coś robiłem nie tak. Zdecydowanie lepiej pracuje mi się z Pactrami także ostatnią przygodę z Humbrolem przeżyję z nadchodzącym modelem (Zeróweczka ) bo to z tego samego zestawu a odpowiedniego koloru Pactry chwilowo nie posiadam. Spód samolotu jest ostro "zdezelowany", być może trochę przesadziłem z tym brudzeniem a do tego dochodzi jeszcze sprawa z washem, o którym już wspominałem powyżej. Może się jednym podobać, innym już nie. Choć z drugiej stronki jak poczytałem o oryginalnym samolocie, że przygotowywany był do startu w pośpiechu z niepełną amunicją i z zapasowego lądowiska to kto wie czy nie była to jedna z wysłużonych maszyn, nie koniecznie utrzymywana w idealnym stanie technicznym i czystości. Do tego przypomniała mi się scena z filmu Pearl Harbor, ci brudni mechanicy, burdel w hangarach (choć tam była pokazana nieco późniejsza wersja P-40). Do rzeczy. Model przedstawia samolot Curtiss P-40B należący do 47th Pursuit Squadron, 15th Pursuit Group, lotnisko Haleiwa, Oahu-Hawaje, 7 Grudnia 1941 rok. Pilot 2nd. Ltn. George S. Welch. Jeden z kilku, który próbował odpierać atak japoński atak na Pearl Harbor. Zwycięzca 16 pojedynków powietrznych (4 nad Pearl Harbor). Późniejszy pilot testowy, brał również udział w Wojnie Koreańskiej. Pierwszy człowiek, który przekroczył barierę dźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRUMCAJS Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Fajnie wyszedł coś tam widać chyba że ramy szyb za szerokie Jak możesz wrzuć wieksze fotki bo na tych słabo z oglądaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Przepraszam że rozgrzebuje temat ale jakie farby zostały użyte do pomalowania modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Przecież napisałem na samym początku, że to był zestaw z dołączonymi farbami Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Chodziło mi o numery farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Wg. instrukcji z zestawu - spód 128 Compass Grey a góra 155 Matt Olive Drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi