skala72 Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 Nie ma co za dużo pisać, każdy kto już sklejał modele z FTF wie o tym, że składają się one rewelacyjnie, wszystkie części pasują do siebie idealnie. Jedyną rzeczą, która zawsze mnie lekko irytuje, jest ilość mocowań jednej części do ramki. Trzeba również uważać przy wycinaniu i obrabianiu elementów, z racji tego, że plastik jest dość miękki, można sobie "wjechać" ostrzem w wycinany element lub go złamać (np. elementy uzbrojenia i wyposażenia w Tankietkach) oraz podczas obrabiania, np. pilnikiem za daleko "pojechać" i uszkodzić dany element. Najgorsze są gąsienice, trzeba nim poświęcić więcej czasu, aby pozbyć się wszystkich śladów po wycięciu z ramki (a plastik jest dość miękki). Złożenie modelu Pz.II D zajęło mi ok. 2,5-3 godziny, nie śpieszyłem się, to ma być zabawa, a nie jakaś praca na akord lub wyścigi i jest on gotowy do malowania itd... Dzień następny zabawy Gotowy do mejkapowania: Model oczywiście skleiłem prosto z pudełka, bez żadnych "udziwnień", ale o nich wkrótce. Jak zauważyliście, od niedawna zacząłem używać kleju WAMODu (fajnie pachnie i topi plastik!!) oraz gęstego Magic Glue, mimo, że to CA, to nie zastyga momentalnie co umożliwia lekką korektę oraz nieocenionej przy małych i drobnych elementach Kropelki, która łączy je momentalnie. Pewnie niektórych rozśmieszy widok żyletek, ale do tej pory nie mogę sobie dobrać idealnego nożyka do wycinania małych elementów, stare nawyki pozostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 Widzę Adamie że, masz tak samo ''zaawansowane'' narzędzia i kleje jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 szkoda ,że jarzmo armaty będzie rzucało się w oczy nieoszlifowanym szwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Widzę Adamie że, masz tak samo ''zaawansowane'' narzędzia i kleje jak ja. Powywalałem 4/5 zbędnego nadbagażu, zostały tylko najpotrzebniejsze: - 3. pęsety (samozaciskowa, płaska z ząbkami i szczerbata), - 3. płaskie pilniki (10/12/16), - 2. okrągłe pilniki (10/12/14), - 2. trójkątne pilniki (10/14), - 1. kwadrat (10) - 1. nożyk Kleje są wystarczające, później i tak ich nie widać. szkoda ,że jarzmo armaty będzie rzucało się w oczy nieoszlifowanym szwem Też mnie to boli, jeszcze doszlifuję, ale plastik jest dość miękki i mam cykora, że za daleko pojadę :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 sprzydałby się nożyk...zeskrobać delikatnie ten szew. Kilka sekund roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Spoko, dzisiaj powalczę z nim w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 przecież na urlopie jesteś spoko rozumiem...sam się nie mam czasu wyrobic z winietką do "Chwata" w ramach projektu powstańczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Jakim urlopie?? Dopiero od 02.08, do piątku kibluję w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 A no tak...pomyliło mi sie z moim ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi