dr4gon37 Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Jak uzyskać taki efekt? Chodzi mi o tą jakby siateczkę na czołgu (znajduje się na wieży). To jest taśma maskująca? http://www.kiasa.org/wp-content/uploads/2014/02/KingTiger.jpg Szukałem i szukałem, ale znaleźć nie mogłem... Jak pomalować ładnie gąsienice plastikowe? Chodzi mi to, żeby wyglądały na takie co nimi jeździł czołg po polu bitwy ale zostały umyte, a teraz czołg stoi se w muzeum i grupka ludzi go podziwa. Czyli bez żadnych brudzeń, piasku, nie wiem ziemi. Jak zrobić takie ślady zużycia i jak w ogóle je pomalować żeby wyglądały jak z metalu? Dwa, jak naciągać gąsienice plastikowe tak by przylegały do tych kołek, a nie odstawały na kilometry? Da się w ogóle zrobić pędzlem tak, by farba na modelu wyglądała na ubrudzoną? (jak już mówiłem chcę zrobić czołg, który brał udział w bitwie, dostał tam se kilka pocisków, ale teraz ładnie stoi w muzeum wymyty, ale wszelkie zadrapania i etc ma, tylko bez brudu). W sensie tu jaśniejsza, tu ciemniejsza? Jak oddać fakture metalu na czołgu Tiger II? Czołg przecież idealnie równy nie jest, czy dobrym sposobem jest, np polanie strarej szczoteczki nitrem i później szorowanie tego modelu? Czy zrobić jakąs papkę i nałożyć na model? Coś takiego by był szorstki, no nie umiem tego określić, coś, żeby oddać jego fakturę. Szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na te pytania, jeśli jednak je przeoczyłem, prosiłbym o wstawienie linka z odpowiedzą na moje pytanie. Z góry dziękuje za pomoc, myślę, że to dobry dział, aczkolwiek jeśli zły to proszę o przeniesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 pierwsza część pytania.... http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimmerit mając nazwę specyfiku spróbuj szukać reszty odpowiedzi jak to zrobić...metod jest kilka od gotowe blaszki ,żywiczne dodatki po robione samemu z masy plastycznej ...zależnie od skali modelu o której nie wspomniałeś. o gąsienicach pewnie inni ci odpowiedzą.Ja bym pomalował XF 84 firmy tamiya i przetarł metalizerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o gąsienice w muzeum to po prostu są zardzewiałe po całości, wystarczy kilka dni i trochę wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 1 - jak już wspomniał kolega "Piotr_P" ta siateczka to Zimmerit i w zależności od modelu i jego skali jest kilka metod na jego wykonanie. 2 - dobry pomysł na malowanie gąsienic podał Ci "Piotr_P" - sam taki stosuję (zamiast farby XF 84 Tamiya możesz użyć jakiegoś ciemnobrązowego, a jako metalizera użyć grafitu z miękkiego ołówka do przetarcia wystających części), ale to zależy o jaki dokładnie efekt Ci chodzi gdyż egzemplarze muzealne często mają pordzewiałe (jak wspomniał "Flachenty") lub "zapaprane" na czarno gąsienice 3 - "naciąganie gąsienic" - nie wiem o jakim konkretnie modelu piszesz (jakiej skali, jaki producent) ale podejrzewam że chodzi o jakieś gumowo-plastykowe gąsienice w jednym odcinku (wydają się często za długie lub za krótkie) - najlepiej podaj jaki konkretnie model budujesz 4 - co do faktury stali i rozmaitych efektów na powłoce lakierniczej to można uzyskać rozmaite efekty czy to pędzlem czy aerografem ale: napisz może jaki konkretnie model zbudowałeś/budujesz/będziesz budował bo w różnych skalach stosuje się różne techniki (pomoże to w uzyskaniu dokładniejszych odpowiedzi) albo załóż wątek w tym dziale: http://modelwork.pl/viewforum.php?f=87 i na pewno znajdą się koledzy którzy Ci pomogą. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr4gon37 Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Więc tak - buduję Pz. VIB Tiger II z wieżą Henschel, tą 180 mm od frontu wersja jakaś tam, model od Tamiya w skali 1:35.(link:http://zapodaj.net/e319e6e6921cc.jpg.html) Odnośnie gąsienic - tak plastikowe w jednym kawałku, problemem jest to, że jest jakby ich za dużo i po prostu nie przylegają to kół jak metalowe, tylko idą do góry i źle to wygląda... one nie są na kołach, lecz NAD kołami i w tym jest problem... unoszą się, nie ma problemu z ich dopasowaniem, ale po prostu bardzo źle to wygląda... Gąsienice raczej wole by były zapaprane. Co to jest metalizer? Szukałem wielokrotnie w google i znaleźć nie mogłem. Maluję wszystko pędzlem, na areograf nie stać mnie, na razie mam inne wydatki. Mam aktualnie 3 pędzle - 1,2 i 5 (to chyba ich grubość, o ile się nie myle). Z góry dziękuje za pomoc. PaRazo na pewno zerkne Dzięki, wielkie, zajrzałem i zobaczyłem jak zrobić ten Zimmerit, bardzo fajny pomysł A można po prostu położyć tą "papkę" na czołg, rozsmarować ją i przejeżdżać tym brzeszczotem? Czy lepiej jest tak jak ty mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 gąsienice gumowe jakie są w tym zestawie po prostu przyklej do gurnych krawędzi kuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 metalizer to po prostu farbka o odcieniu metalicznym,np chrome,silver,gold itp http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=16360&view=print do poczytania przed snem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi